Τράπεζα Πειραιώς: Δελτίο οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα & τον κόσμο

195
Τράπεζα Πειραιώς: Συμφωνία με την εταιρεία «MILKPLAN Α.Ε.»

Στις 04.12 η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία του ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο του 2020. Με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το πραγματικό ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση και μείωση -11,7% σε ετήσια βάση.

Σημαντική ήταν η πτώση που κατέγραψαν οι εξαγωγές (-44,9%) το 3ο τρίμηνο σε ετήσια βάση. Αντίθετα θετική ήταν η συμβολή της δημόσιας (4,4%) και ιδιωτικής (1%) κατανάλωσης καθώς και της μείωσης των εισαγωγών (-6,4%).

Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο -8,5% το  ενιάμηνο του 2020. Στις 25 Νοεμβρίου 2020, τέθηκε  σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Σχέδιο αποτελείται από τέσσερις πυλώνες: (1) Πράσινη μετάβαση, (2) Ψηφιακή μετάβαση, (3) Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή, (4) Ιδιωτικές επενδύσεις και οικονομικός και θεσμικός μετασχηματισμός.

Σημειώνεται ότι τα ποσά που κινητοποιεί το Ταμείο, περιλαμβάνουν €19,4 δισεκ. επιδοτήσεις και €12,7 δισεκ. δάνεια. Επίσης, στις 30.11, στο πλαίσιο του Eurogroup, με βάση την 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου, εγκρίθηκε το 4ο  πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ύψους €767 εκατ.

Τέλος, στα θετικά για τη χώρα συγκαταλέγεται η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση στα €1,85 τρισ. του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) αλλά και σε χρονική επέκταση της διάρκειας αυτού έως τον Μάρτιο του 2022.

Διεθνείς Εξελίξεις

H EKT αποφάσισε την αύξηση κατά 500 δισ. ευρώ (στα 1.850 δισ. ευρώ) και την επέκταση κατά 9 μήνες (έως τον Μάρτιο του 2022) του προγράμματος ΡΕΡΡ για την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων από την επιβολή επαναλαμβανόμενων lockdown και του επίμονου αποπληθωρισμού.

Επιπλέον, αποφάσισε την πλήρη επανεπένδυση των λήξεων μέχρι το τέλος του 2023 και την πραγματοποίηση περαιτέρω ενεργειών για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ρευστότητας.

Παράλληλα, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. συμφωνήθηκε ομόφωνα να προχωρήσουν στο Ταμείο Ανάκαμψης και στον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. συνολικού ύψους περίπου €1,9 τρισ.

Στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται έντονες διεργασίες για την έγκριση νέου δημοσιονομικού προγράμματος στήριξης ύψους $900 δισ., καθώς επιβραδύνεται σημαντικά η αναγκαία βελτίωση στην αγορά εργασίας και σημειώθηκε σημαντική συρρίκνωση των λιανικών πωλήσεων.

Παράλληλα η Fed ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει το τωρινό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως ότου να καταγραφεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος για την σταθερότητα των τιμών και τις συνθήκες πλήρους απασχόλησης στην αγορά εργασίας.