Τρόικα: 10 ημέρες προθεσμία στην κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα

25
H Markit «βλέπει» παράταση του Μνημονίου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου και ήδη η τρόικα εμφανίζονται να θέτουν τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στην επιστολή του προς τους ομολόγους, με την οποία τους ενημερώνει για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου αλλά και για την προετοιμασία της επόμενης, αναφέρεται τελεσιγραφικά στο ζήτημα της υλοποίησης των 88 προαπαιτούμενων από την πλευρά της Ελλάδας, προκειμένου να αποφασιστεί τον Ιούνιο η πορεία εξόδου από το Μνημόνιο.

Ουσιαστικά, το περιθώριο που δίδεται είναι το αργότερο μέχρι το Σάββατο 19 ή την Κυριακή 20 Μαΐου αφού οι εκπρόσωποι της τρόικα και τα τεχνικά κλιμάκια θα πρέπει να προετοιμάσουν και να ολοκληρώσουν την εργασία τους πριν το Eurogroup της 24ης.

Με δεδομένο το γεγονός ότι τη Δευτέρα φθάνει στην Αθήνα η τρόικα οι ταχύτητες με τις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η ελληνική πλευρά θεωρούνται ιδιαιτέρως υψηλές. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν τη δεύτερη επιστολή του Δημήτρη Λιάκου προς τους συναρμόδιους υπουργούς με την οποία ζητείται να κλείσουν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από τα 88 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί τα 5. Ωστόσο, θεωρείται πως τα περισσότερα δύναται να υλοποιηθούν άμεσα, εντός των ολίγων ημερών που θα παραμείνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών, αφού είναι σε επίπεδο υπουργικών αποφάσεων για νόμους και άρθρα που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί.

Όμως υπάρχουν περίπου 15 εξ αυτών που χαρακτηρίζονται ως σημαντικά και δύσκολα. Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για περίπου 10 προαπαιτούμενα που θα μεταφερθούν για την μεταμνημόνιο εποχή.

Παραμένουν όμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ορισμένα που επίσης θεωρούνται δύσκολα για την κυβέρνηση και είναι:

1. Οι συνεντεύξεις για τους «μόνιμους γενικούς γραμματείς»

2. Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου

3. Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο)

4. Η ολοκλήρωση του επανυπολογισμού όλων των συντάξεων ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις μειώσεις των συντάξεων στις αρχές του 2019.

5. Η κατάρτιση νέων αντικειμενικών αξιών και ο επανυπολογισμός του ΕΝΦΙΑ.

Ο Μάριο Σεντένο στην επιστολή του κάνει λόγο για ενισχυμένη επιτήρηση αφού όπως ξεκαθαρίζει η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να ζητήσει «μια διάδοχη συμφωνία».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «όσον αφορά τη μελλοντική παρακολούθηση των οικονομικών, δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών εξελίξεων, το Eurogroup έλαβε γνώση του λεγόμενου εργαλείου "ενισχυμένης επιτήρησης", όπως πρότεινε η Επιτροπή. Η συζήτηση για τη στρατηγική αναφορικά με το χρέος θα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες».