Τσαμάζ: Το σχέδιο για «το αύριο» του ΟΤΕ

593
Τσαμάζ: Το σχέδιο για «το αύριο» του ΟΤΕ

Το σχέδιο για τη μετεξέλιξη του ΟΤΕ, όπως επιτάσσει η νέα ψηφιακή εποχή και η αγορά, σε μια σύγχρονη ιδιωτική εταιρεία τεχνολογίας με μεγαλύτερη ευελιξία και ανταγωνιστικότητα, αποτελεσματικότερο έλεγχο του κόστους, έχοντας παράλληλα δημιουργήσει νέες πηγές εσόδων για τον Όμιλο, αποκάλυψε ο επικεφαλής του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

Σε εσωτερική ενημέρωση προς τους εργαζομένους του ΟΤΕ, ο Μιχάλης Τσαμάζ κατέστησε σαφές πως ο Όμιλος εισέρχεται σε μια περίοδο μετεξέλιξης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα που επιβάλλει η τεχνολογία και η αγορά, δίνοντας ένα σαφές στίγμα των αλλαγών που εξετάζονται, τόσο στη δομή, όσο και στην επιχειρηματική φιλοσοφία του Οργανισμού.

Παράλληλα, στον απόηχο των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων, προειδοποίησε πως ο ΟΤΕ δεν πρόκειται να επιστρέψει σε καθεστώς οργανισμού δημοσίου με νοοτροπίες παρελθόντος.

Η ενημέρωση του Μιχάλης Τσαμάζ προς τους εργαζομένους βιντεοσκοπήθηκε και απεστάλη, συνοδευόμενη και από το σχετικό γραπτό κείμενο, αργά χθες το βράδυ στους εργαζομένους, μέσω του εσωτερικού δικτύου της εταιρείας.

Βάσει του περιεχομένου της, πρόκειται για την πλέον σημαντική ενημέρωση των τελευταίων ετών προς το προσωπικό, δεδομένου ότι εξηγεί και σκιαγραφεί με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες τους λόγους για τους οποίους ο ΟΤΕ εισέρχεται σε περίοδο μετασχηματισμού, καθώς και ποιες αλλαγές εξετάζονται αλλά και τι σημαίνουν αυτές για τους εργαζόμενους.

Αναλυτικά, ολοκληρώνοντας μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν που οδήγησε τον ΟΤΕ να αποτελεί σήμερα την κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα και αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της χώρας, έχοντας μετασχηματιστεί από ένα πρώην κρατικό μονοπώλιο σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική εταιρεία, με συνεχείς επενδύσεις (πάνω από 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ στη δεκαετία), κάθετη μείωση δανεισμού (από 4,3 δισ. ευρώ το 2010 μειώθηκε σε 772 εκατομμύρια ευρώ σήμερα) και εξορθολογισμό του κόστους με κοινωνικά υπεύθυνους τρόπους (περίπου 1 δισ. ευρώ από το 2010 ως το 2019 σε εθελούσιες που χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από τα κέρδη του Ομίλου), ο Μιχάλης Τσαμάζ μίλησε για τις προκλήσεις του αύριο.

"Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να μείνουμε απαθείς μπροστά στην επικείμενη αλλαγή. Οι εταιρείες που κράτησαν μια τέτοια στάση, δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα: Motorola, Kodak, Nokia, Thomas Cook και τόσες άλλες που αντιστάθηκαν στην αλλαγή, με ολέθριες επιπτώσεις για τις ίδιες τις εταιρείες και τους εργαζομένους τους.  Έχουμε δύο επιλογές, ή να είμαστε πρωτοπόροι των αλλαγών ή να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Διαλέγουμε το πρώτο", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, χαρακτήρισε θέμα βιωσιμότητας για τον Όμιλο να απαντήσει στην πρόκληση ενός ψηφιακού παίκτη ευέλικτου και με χαμηλό λειτουργικό κόστος, που θα κάνει την είσοδό του στην ελληνική αγορά και θα διεκδικήσει μερίδια αγοράς από τον ΟΤΕ, ενώ τα έσοδά από τις παραδοσιακές υπηρεσίες (φωνή, SMS) του Οργανισμού μειώνονται.

"Το λειτουργικό μας κόστος παραμένει υψηλό, επηρεάζοντας τις τιμές των υπηρεσιών μας γιατί ρυθμιζόμαστε από την ΕΕΤΤ, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές μας. Και είναι ακριβώς αυτό, το λειτουργικό μας κόστος, που καθορίζει τις τιμές που μπορούμε να δίνουμε, και όχι η κερδοφορία μας, όπως πολλοί ισχυρίζονται", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο μετασχηματισμός

“Για να παραμείνουμε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί, θα πρέπει για άλλη μία φορά να αλλάξουμε. Να γίνουμε πιο ευέλικτοι, να μειώσουμε το κόστος μας και να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων για τον Όμιλο”, τόνισε ο επικεφαλής του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος.

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε ένα σαφές στίγμα των αλλαγών που εξετάζονται στη δομή και λειτουργία του ΟΤΕ, σχέδιο πάνω στο οποίο η διοίκηση εργάζεται τους τελευταίους μήνες.

Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Τσαμάζ μελετάται το ενδεχόμενο οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση και την επαφή με τον πελάτη, δηλαδή οι τεχνικοί πεδίου, τα call centers και το δίκτυο καταστημάτων (Γερμανός, OTE Shop κ.α) να λειτουργήσουν ως 100% θυγατρικές εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα εξετάζονται τα εξής:

*Οι τεχνικοί πεδίου να λειτουργήσουν σε 100% αυτόνομη θυγατρική με στόχο να δημιουργηθούν νέες προοπτικές ανάπτυξης μέσα από την προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τον πελάτη και να διεκδικηθεί μερίδιο από τις ανάγκες της ευρύτερης αγοράς, π.χ. για υπηρεσίες smarthome.

*Όλες οι ομάδες που παρέχουν υπηρεσίες callcenters, που αυτή τη στιγμή είναι μοιρασμένες σε διαφορετικές εταιρείες του Ομίλου, να συγκεντρωθούν στην 100% θυγατρική, COSMOTE e-value που αποτελεί μεγαλύτερη εταιρεία contact center στη χώρα. Στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, η αναβάθμιση των υπηρεσιών και η αύξηση των πελατών στους οποίους παρέχουμε υπηρεσίες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης.

*Τα καταστήματα του Ομίλου ΟΤΕ να λειτουργήσουν ως ξεχωριστή 100% θυγατρική, κάτι που θα προσδώσει στις δύο αλυσίδες ακόμη περισσότερη ευελιξία και ταχύτητα στα πρότυπα του μετασχηματισμού που γίνεται διεθνώς στις αγορές λιανικής.

Μέσω του μετασχηματισμού αυτού, θα δοθεί παράλληλα στην εταιρεία η δυνατότητα να προσλάβει και να αναπτύξει εργαζομένους σε σημαντικές ειδικότητες της νέας εποχής όπως Data Science, Digital Marketing, Software Developers κ.α. Παρόμοια και οι κεντρικές και διοικητικές υπηρεσίες θα μπορούν να λειτουργούν πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά.

Οι αλλαγές και οι εργαζόμενοι

Ο επικεφαλής του Ομίλου κατέστησε σαφές ότι "όλοι οι εργαζόμενοι παραμένουν μέλη της μεγάλης οικογένειας του ΟΤΕ", επισημαίνοντας πως εργασία σε μία πιο μικρή και ευέλικτη εταιρεία σημαίνει μεγαλύτερη αυτονομία, ευελιξία και αποτελεσματικότητα, ενώ ειδικά η νέα γενιά του Ομίλου ΟΤΕ θα έχει τη δυνατότητα να εξελίσσεται, εκτός από επαγγελματικά, και μισθολογικά.

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα των πρωτοφανών απεργιακών κινητοποιήσεων εν μέσω της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, ο Μιχάλης Τσαμάζ έκανε λόγο για "πρωτοφανείς πρακτικές συκοφαντίας, ψεύδους, απειλών σε προσωπικό επίπεδο, με αποκορύφωμα την άνανδρη επίθεση στην οικογενειακή μου κατοικία", ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι η ηγεσία της ΟΜΕ ΟΤΕ δεν καταδίκασε την επίθεση αυτή με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο.

Σημείωσε, πάντως, πως ο ΟΤΕ προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, σε καμία όμως περίπτωση ο ΟΤΕ δεν θα επιστρέψει σε  καθεστώς οργανισμού δημοσίου με νοοτροπίες παρελθόντος. "Είμαστε μία σύγχρονη ιδιωτική εταιρεία τεχνολογίας και τέτοια θα παραμείνουμε", τόνισε ο επικεφαλής του ΟΤΕ.