Τσαβούσογλου: «Δεν θα συμμορφωθούμε με τις κυρώσεις της Ε.Ε.»

271
Νέα τουρκική πρόκληση: «Η Ελλάδα καταπατούσε την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης»

Στις πιθανές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Τουρκίας λόγω των δραστηριοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «παρά το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επίσης αποφασίσει για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, πολλά κράτη μέλη δεν συμμορφώνονται με αυτές τις αποφάσεις».

Ακόμα, ο Τούρκος πολιτικός τόνισε πως «η Τουρκία ως χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εναντιώθηκε σε τέτοιες κυρώσεις εξ αρχής» και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν θα συμμορφωθεί με αυτές τις κυρώσεις».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πραγματικά να διαδραματίσει έναν ισορροπημένο και ουδέτερο ρόλο», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε συνέντευξη που έδωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός τόνισε πως η Τουρκία ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με την Ρωσία στον τομέα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα παράλια της Κύπρου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζει ότι κατά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να συνεργασθούν. Αυτό όμως δεν συμβαίνει όπως είπε, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει μόνον τα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε.

«Για αυτόν τον λόγο σε σχέση με αυτές τις μονομερείς ενέργειες, είτε αφορούν στην εξόρυξη, είτε στην εκμετάλλευση, είτε στην ερεύνα, νομίζω ότι πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται. Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για μια τέτοια συνεργασία. Επίσης, αυτό είναι το θέμα που συζήτησαν οι πρόεδροι Ερντογάν και Πούτιν και, μελλοντικά, νομίζω ότι εδώ υπάρχει θέση και για συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.