Τσίπρας για ελληνικό #metoo: «Το θέμα είναι υπεράνω κομμάτων»

84
Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην Κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, για τον χειρισμό της υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη.

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην Κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, για τον χειρισμό της υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη.

Μιλώντας στη συνεδρίαση στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης επί δεκαπέντε ημέρες.

«Βλέπουμε μια απόπειρα συγκάλυψης εδώ και ένα μήνα. Αντί να δώσετε εξηγήσεις εσείς επιλέξατε, αλλάζοντας το πλαίσιο της συζήτησης, να μην αναλάβετε ευθύνες. Επιλέξατε να μην κάθεται η κ. Μενδώνη σήμερα στα έδρανα», τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για απόσταση από την κοινωνία: «Κάνατε ένα λάθος: Δεν ήρθατε εδώ για να δώσετε εξηγήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ή για να εγκαλέστε την αντιπολίτευση, αλλά να απευθυνθείτε στον ελληνικό λαό. Το θέμα είναι κοινωνικό, αφορά όλες τις οικογένειες.

Μην απευθύνεστε στην αντιπολίτευση αλλά στους ψηφοφόρους σας και στους βουλευτές σας που ζητούν την παραίτηση της κ. Μενδώνη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το ζήτημα είναι «υπεράνω κομμάτων. Αφορά μια κοινωνία που αρρώστησε».

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του, εξέφρασε ένα «μεγάλο ευχαριστώ στα θύματα που τόλμησαν. Η μεγάλη συζήτηση στην ελληνική κοινωνία οφείλεται σε αυτούς και πρέπει να τους στηρίξουμε χωρίς κομματικά προαπαιτούμενα».

Ο πρώην Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι στο θέμα του Δημήτρη Λιγνάδη υπάρχουν «πολιτικές ευθύνες που συγκροτούν ένα πολιτικό σκάνδαλο; Προκλητική η προσπάθεια συγκάλυψης. Επιμένετε να προστατεύετε την κ. Μενδώνη παρά την κατακραυγή».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε το αίτημα να αποπεμφθεί η κ. Μενδώνη από το υπουργείο Πολιτισμού:  «Πρέπει να απαλλάξετε τον χώρο του Πολιτισμού από τη δική της παρουσία διότι είναι βαριά εκτεθειμένη από τον χειρισμό και τη συγκάλυψη».

«Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως «δεν ακούτε τον κόσμο της Τέχνης, της κοινωνίας, και την πάνδημη απαίτηση για την αποπομπή της υπουργού σας και διατάζετε να παραμείνει στη θέση της».

Παράλληλα, διερωτήθηκε: «Γιατί την στηρίζετε με τόσο πάθος; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μία υπουργός εκβιάζει τον πρωθυπουργό. Η κ. Μενδώνη δεν κινήθηκε από μόνη της».

«Εδώ και ένα περίπου μήνα βρισκόμαστε μπροστά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Μπροστά σε αποτρόπαια εγκλήματα. Αλλά και μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο που αφορά την απόπειρα συγκάλυψης αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Αυτή είναι η ατζέντα της συζήτησης σήμερα κ. Μητσοτάκη. Για αυτά συζητάει όλος ο ελληνικός λαός που μας παρακολουθεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας στην απόπειρα αποπροσανατολισμού που επιχείρησε σήμερα ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τις κατηγορίες για συγκάλυψη της υπόθεσης Λιγνάδη «επί σειρά ημερών, για δεκαπέντε ημέρες, ώστε να καταστραφούν αποδεικτικά στοιχεία. Δεν αποφάσισε από μόνη της να μην προσφύγει στη Δικαιοσύνη από τις 6 Φεβρουαρίου, στην πρώτη καταγγελία».

«Από εσάς, κ. Μητσοτάκη, πρέπει να ξεκινήσει η κάθαρση», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.