Τσίπρας: Η τετραμερής βαλκανική σύνοδος προάγει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνανάπτυξη

70

“H τετραμερής σύνοδος Ελλάδας – Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας θεσμοθετείται σταδιακά ως ένα σημαντικό διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας στα Βαλκάνια που προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την συνανάπτυξη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου”.

Τα παραπάνω δήλωσε μετά την τετραμερή σύνοδο στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η περιοχή μας διανύει μια περίοδο με πολλαπλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές ευκαιρίες.

Οι πρωτοβουλίες μας προσανατολίζονται προς την συνεργασία και τον συντονισμό, μεταξύ των χωρών μας, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ανέφερε ο πρωθυπουργός και ανήγγειλε πως η επόμενη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη περί τα τέλη Ιουνίου με την συμμετοχή των υπουργών Μεταφορών και Υποδομών.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας, λέγοντας πως είναι ίσως η ώρα να ευοδωθούν οι προσπάθειες για να επουλωθούν και οι μεγάλες πληγές που άνοιξαν στα Βαλκάνια, με επίκεντρο τη Σερβία, εξαιτίας λαθεμένων επιλογών της Δύσης.

"Στηρίζουμε ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, μιας χώρας η οποία έχει εργαστεί και εργάζεται σκληρά για αυτή την ευρωπαϊκή της προοπτική. Μια χώρα σημαντική για την ευρύτερη περιοχή και μια χώρα η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε υποστεί με τον πιο έντονο τρόπο τις συνέπειες λαθεμένων επιλογών από την πλευρά της Δύσης. Και ίσως είναι η ώρα να ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες και να επουλωθούν οι μεγάλες πληγές που χαράκτηκαν στα Βαλκάνια με επίκεντρο τη Σερβία", είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής – Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει στη Σόφια 16-17 Μαΐου ξεκίνησε από την τετραμερή συνεργασία Ελλάδας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας και Σερβίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, η σύνοδος κορυφής της Σόφιας ξαναπιάνει το νήμα της «ατζέντας της Θεσσαλονίκης» για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων που είχε τεθεί στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης το 2003.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία και συνανάπτυξη στα Βαλκάνια, μια περιοχή που έχει δοκιμαστεί από εθνικισμούς, αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις και πολέμους, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες, να είμαστε εμείς που θα καθορίζουμε τις εξελίξεις, χωρίς τις παρεμβάσεις τρίτων.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στόχος είναι τα Βαλκάνια της εξωστρέφειας, σε μία εποχή δύσκολη, της παγκοσμιοποίησης. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αδράξουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το όραμα της συνεργασίας και της συνανάπτυξης των βαλκανικών χωρών δεν είναι καινούργιο.

Είναι παλιό και έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στην ιστορία, είπε, τονίζοντας την πεποίθησή του ότι, όχι μόνο παραμένει, αλλά είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Αναφερόμενος στη διασυνδεσιμότητα των Βαλκανίων – σιδηροδρομική και οδική - ο πρωθυπουργός σημείωσε την διασύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Θάλασσας και του Δούναβη, ως σημαντικό στοιχείο των συγκεκριμένων προγραμμάτων, όπως και τη σιδηροδρομική διασύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη, τη Σόφια και το Βουκουρέστι, που θα αυξήσει και τις τουριστικές ροές και αντίστροφα, και τη διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι, τονίζοντας ότι είναι έργα που μπορούν να δώσουν πνοή και να αναδείξουν τη συνεργασία των χωρών.