Τσίπρας: Προσπάθεια ανάδειξης διαχωριστικών γραμμών μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης

37
Τσίπρας: Προσπάθεια ανάδειξης διαχωριστικών γραμμών μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να εργαλειοποιήσει την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ωστόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,  καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ότι επεδίωξε ακριβώς αυτό!

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «απολύτως σαφείς πολιτικές διαχωριστικές γραμμές», τα οποία όπως είπε «είναι τα ανταγωνιστικά κοινωνικά και οικονομικά σχέδια για την χώρα και για τους πολίτες είναι στο ζήτημα της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και του δημόσιου ελέγχου στα κοινά αγαθά».

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταματική Αναθεώρηση τόνισε τη σημασία της διαδικασίας με αναφορές «στη νέα φάση όπου έχει μπει παγκόσμια οικονομία και το θεσμικό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», λέγοντας ότι «το Κοινοβούλιο χρειάζεται να ενισχυθεί παράλληλα με την ενίσχυση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, ώστε και οι δύο αυτοί θεσμοί να μπορούν να αντιπαρέλθουν αποτελεσματικά πιέσεις που ενίοτε φτάνουν στα όρια του εκβιασμού».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το «παλιό πολιτικό σύστημα» δεν είχε επιχειρήσει τολμηρές αλλαγές, ενώ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «επέλεξαν να παίξουν φτηνά μικροπολιτευτικά παιχνίδια με το ίδιο το Σύνταγμα», παραδεχόμενος ωστόσο ότι «αυτό που κατηγορούν εμάς».

Κατηγόρησε συγκεκριμένα για "fake news", σχετικά με ότι δεν θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την πρότασή του για αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος, ώστε να μην πάρει 180 ψήφους και να να μην περάσει με απλή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία ποντάρει στη λεγόμενη "δεξιά παρένθεση".

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «μυστικό τρόπο» με τον οποίο οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης φρόντισαν να μην ψηφίσουν την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 86, ότι και ότι η Νέα Δημοκρατία μεθόδευσε να συγκεντρώσει 179 ψήφους και όχι 180 η πρόταση για την ερμηνευτική δήλωση στην αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην περάσει με 151 ψήφους στην επόμενη Βουλή.

Ειδική αναφορά  έκανε στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η διάλυση της Βουλής και η μεσολάβηση εκλογών δεν είναι μια τυχαία λεπτομέρεια, αλλά «ο τρόπος που επιλέγει ο συνταγματικός νομοθέτης προκειμένου να "εκβιάσει" συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας επειδή ακριβώς αυτός είναι ο επικεφαλής της Ελληνικής Δημοκρατίας και ρυθμιστής του πολιτεύματος».

Ωστόσο, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που γεννάται σε ό,τι αφορά τη διατάραξη του ομαλού κυβερνητικού κύκλου τετραετίας, «οπότε προκρίνουμε την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από πιθανή διάλυση της Βουλής».