«Βόμβα» Τσίπρα: «Θα ζητήσω Ψήφο Eμπιστοσύνης αν άρει τη στήριξη ο Καμμένος» (Video)

50
Τσίπρας στο OPEN: Μέσα στον Ιανουάριο η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή

Το «μπαλάκι» στον Πάνο Καμμένο έριξε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟPEN TV.

«Θα ζητήσω Ψήφο Εμπιστοσύνης αν ο Πάνος Καμμένος άρει τη στήριξή του», αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην περίπτωση που χάσει τους 151 βουλευτές, ο πρωθυπουργός είπε πως θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, καθώς δεν διατίθεται να κυβερνήσει με ψήφο ανοχής.

«Μέσα στον Ιανουάριο θα έρθει στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό», ανακοίνωσε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Άμεσα, μόλις ψηφιστεί στη Βουλή των Σκοπίων και γίνει η γνωστοποίηση στο υπουργείο Εξωτερικών και κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα, θα δώσω στα κόμματα τις αλλαγές στο Σύνταγμα και έπειτα θα συνεννοηθώ με τον Πρόεδρο της Βουλής για τις λεπτομέρειες. Προφανώς θα έρθει η Συμφωνία μέσα στον Ιανουάριο, γιατί θα μας κοινοποιήσουν το αποτέλεσμα της αναθεώρησης εντός της επόμενης εβδομάδας. Το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ θα έρθει αργότερα. Το πόσο μεταγενέστερα θα είναι αυτό, θα εξαρτηθεί από τις διαδικασίες στο Ευρωατλαντικό Σύμφωνο».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυσε πως οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, «αυτή είναι η στοχοπροσήλωσή μου και είναι δείγμα σταθερότητας».

«Αυτός είναι ο στόχος μου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη  συνέχεια και αναφερόμενος στην ενδοκυβερνητική διαμάχη με τον Πάνο Καμμένο υποστήριξε: «Δεν είναι και πολύ μεγάλη η ενδοκυβερνητική κρίση. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΑΝΕΛ διαφωνούν. Είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά στα εθνικά θέματα ο καθένας δικαιούται να παίρνει θέση στη βάση των αρχών του. Ο κ. Καμμένος –ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός Άμυνας-  εξ αρχής είχε διαφωνήσει με τη γραμμή του Βουκουρεστίου και είχε πει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη γραμμή του 1992, δηλαδή καμία αναγνώριση του όρου Μακεδονία».

«Ο κ. Καμμένος έχει αυτή τη θέση και στάση από το 1992. Όταν ο κ. Καμμένος λέει ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, ότι δεν ψηφίσει Πρόταση Μομφής, αλλά θα καταψηφίσει τις Πρέσπες, τότε δεν υπάρχει κυβερνητική κρίση. Ο κ. Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, δεν θα ρίξει νερό στο μύλο των πολιτικών μας αντιπάλων, δεν θα διευκολύνει τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. Και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω.

Εάν κ. Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη του, θα ζητήσω Ψήφο Εμπιστοσύνης. Αν το κάνει, αν αφήσει ανοιχτό και δεν πει με σαφήνεια ότι στηρίζει την κυβέρνηση, θα πάμε στη Βουλή και οι βουλευτές θα αποφασίσουν και θα πάρουν την ευθύνη τους».

Υποστήριξε επίσης ότι «αν αρνηθούμε τη συμφωνία, η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς»

«Σημαντικότερη παρακαταθήκη μου η Συμφωνία των Πρεσπών»

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις «Πρέσπες» ως σημαντικότερη παρακαταθήκη του και τόνισε πως η συμφωνία περιέχει όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για την Ελλάδα. «Αλλά η συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον για αστάθεια στην ΠΓΔΜ, να έχει ανοιχτό μέτωπο που θα μπορούσε να αποτελεί ζωτικό χώρο για την οικονομία μας, κανένα συμφέρον να σπαταλάει διπλωματικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που έχουμε έναν νευρικό γείτονα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Γλώσσα και ταυτότητα είναι θέματα ανύπαρκτα, και αναδείχτηκαν από την ανάγκη της αντιπολίτευσης να δει ένα κρίσιμο θέμα από το πρίσμα ενός πρόσκαιρου κομματικού συμφέροντος. (…) Εγώ δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από την οπτική του επόμενου τριμήνου και των δημοσκοπήσεων. Το βλέπω από την οπτική του πατριωτικού και εθνικού συμφέροντος. Θυμίζω ότι όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε βγει και είχε επισημάνει να ακολουθήσει την εθνική γραμμή του 2008 από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Όταν είδε ότι ακολουθούσαμε την εν λόγω γραμμή, τότε οι θέσεις του κ. Μητσοτάκη έγιναν πιο ευέλικτες. Κάλεσα δύο φορές τους πολιτικούς αρχηγούς στο γραφείο μου για να τους ενημερώσω. Και δεν θα έβγαινε αποτέλεσμα από μία σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και είναι μια απόλυτα ειλικρινής απάντηση αυτό. Δεν περίμενα στο τέλος της ημέρας να συμφωνήσει ο κ. Λεβέντης.

Περίμενα όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα το εσωκομματικό του ακροατήριο. (…) Όλα αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, για να πάρει διαφορετική θέση. Ανέβαζε διαρκώς τον πήχη και όταν είδε πως δεν αφήσαμε καμία λεπτομέρεια, προχώρησε σε μια πρωτοφανή λαθροχειρία, μετατρέποντας τον όρο ιθαγένεια σε εθνότητα».

Τσίπρας: «Μεγάλες ευθύνες Παπανδρέου και Καραμανλή για τα Mνημόνια»

«Προφανείς και μεγάλες ευθύνες» της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή για την «φάκα του Μνημονίου» απέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξή του στο Open.

Ερωτηθείς από την Έλλη Στάη για τις ευθύνες των δύο κυβερνήσεων εις ότι αφορά την είσοδο στα Μνημονία, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι η μεν κυβέρνηση Καραμανλή «μας έβαλε στη φάκα, όμως οι χειρισμοί που έγιναν στη συνέχεια δεν ήταν οι κατάλληλοι για να μας βγάλουν από τη φάκα».

«Είναι διαφορετικές οι ευθύνες αλλά εξίσου μεγάλες», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, «διαλύοντας» και από τη μεριά του το «μύθο» περί αλληλοστήριξης με τους «καραμανλικούς» της Νέας Δημοκρατίας.

Πάντως, από τα βέλη του δεν γλίτωσε και ο Κώστας Σημίτης για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «κυκλοφορεί, τώρα τελευταία, ως “Κασσάνδρα” και τα βλέπει όλα αρνητικά».

Τσίπρας: Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος μου

Την απάντηση στο ερώτημα «ποιο είναι το μεγαλύτερό του λάθος» ως πρωθυπουργού κλήθηκε να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, στο κλείσιμο της συνέντευξής του στο OPEN TV.

«Δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια πρόσωπα αναφέρεται.

«Αλλά έχω πάρει τα μαθήματα», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι πρόωρες εκλογές μας πάνε στο Μάιο;

Δεν θα απαντήσω

Για Ψήφο Εμπιστοσύνης:

Πιστεύω ότι θα πάρω Ψήφο Εμπιστοσύνης. Το λέω ευθαρσώς.

Ένας χρόνος γεμάτος εκλογές, θα ξαναπροτείνετε τον κ. Παυλόπουλο;

Ναι. Ήταν ένας καλός Πρόεδρος και μία καλή επιλογή από μέρους μου. Αυτό πρέπει να είναι ο Πρόεδρος. Πάνω από κομματικές παρατάξεις.

Για την υπόθεση Novartis:

Έχω την ενημέρωση που οφείλω να έχω από τον θεσμικό μου ρόλο. Είναι μία μυστική διαδικασία, μία δικαστική έρευνα. Το σκάνδαλο είναι υπαρκτότατο, ένα από τα μεγαλύτερα της μεταπολίτευσης. Είναι ένα σκάνδαλο που ξεκίνησε εκτός συνόρων, όπως και εκείνο της Siemens. Όταν το σκάνδαλο ήρθε στη δημόσια σφαίρα, λόγω ευθύνης υπουργών και χωρίς εισαγγελική έρευνα, δεν μπορούσαν να απαγγελθούν κατηγορίες, αλλά δεσμευτήκαμε να φτάσουμε ως το τέλος. Είπα ότι εφόσον χάθηκαν τόσα δισ. προφανώς υπάρχουν ευθύνες. Για τα οκτώ αυτά πρόσωπα, υπάρχει έρευνα. Έχουμε δύο μέτρα και σταθμά.

Είναι παρέμβαση όταν ένα στέλεχος της κυβέρνησης κάνει σχόλιο και... Ο κ. Πολάκης έχει ένα ύφος που τον διακρίνει, αλλά πρέπει να στεκόμαστε στην ουσία της παρέμβασής του. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος έχει άμεση εμπλοκή, καθώς έχει δώσει στοιχεία, έστειλε ένα γράμμα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να μην κωλυσιεργούν οι διαδικασίες.

Αν αυτό είναι παρέμβαση, η μήνυση Σαμαρά σε εισαγγελικούς λειτουργούς, η στοχοποίηση και οι απειλές, τι είναι; Η θεωρία της σκευωρίας δεν είναι παρέμβαση; Η σκευωρία θέλει συνεργούς τους πολιτικούς, αλλά και τους δικαστικούς. Καραμπινάτη παρέμβαση. Λέω να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Να σταθούμε λίγο υπεράνω. Το κλίμα καχυποψίας απέναντι στους δικαστικούς, είναι πλήγμα στη δικαιοσύνη.

Για τις κατηγορίες περί παραδικαστικού κέντρου στην κυβέρνηση και θεσμικής εκτροπής

Αυτό είναι η μέγιστη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Ο καθένας κρίνεται. Ξέρω ότι σε αυτήν την υπόθεση ενεπλάκησαν, κακώς λέω εγώ, οι οκτώ, διότι έχουμε έναν άθλιο νόμο, τον οποίο θα αλλάξουμε. Αυτό που βλέπω για τους οκτώ εμπλεκομένους, είναι ότι συνεχώς βρίσκονται στα κάγκελα. Αυτό κάτι μου λέει. Εύχομαι ότι όλοι όσοι εμπλέκονται, να είναι αθώοι. Είναι πολιτικοί μου αντίπαλοι. Όμως δεν θα είμαι ο πρωθυπουργός που θα κουκουλώσει οτιδήποτε.

Για την οικονομία και το πότε θα βγούμε στις αγορές

Όταν κάνατε συνεντεύξεις στον κ. Καραμανλή και σε άλλες κυβερνήσεις, είχαμε καλύτερο επιτόκιο; Η οικονομία μας είναι το μεγάλο μου ατού. Το μεγάλο πλεονέκτημα. Πήραμε μία οικονομία σε μαύρα χάλια και αλλάξαμε την κατάσταση. Δημιουργήσαμε 350.000 θέσεις εργασίας, καταφέραμε να μην μειωθούν οι συντάξεις, αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό.

Αυτή είναι η οικονομία. Είδα στις γιορτές μία διαφορετική εικόνα με τα προηγούμενα χρόνια. Το μεγάλο δίλημμα μπροστά μας, είναι το εξής. Αν η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο της ανάπτυξης, ή αν θα γυρίσει πίσω. Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμά τους είναι τόσο ακραία φιλελεύθερο.

Είναι το μόνο πρόγραμμα που δεν ακούγεται ως μέτρα, αλλά ως απειλές. Ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ; Εμείς τον μειώνουμε κατά 10% μεσοσταθμικά το 2019 και για τα χαμηλά στρώματα, άλλο 5%. Τα μέτρα λιτότητας που πήραν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ήταν 65 δισ. και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που πήραμε εμείς, ήταν 6,5 δισ. Εμείς δίνουμε μία αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα.

Για πιθανό θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Προγραμματίζω να επισκεφθώ την Τουρκία και τον Ερντογάν στις αρχές του επόμενου μήνα. Δεν έχει οριστεί ημερομηνία. Θέλουμε μία τακτική επικοινωνία με τον Ερντογάν, διότι πιστεύω ότι η μοναδική δυνατότητα επικοινωνίας, είναι στο ανώτερο επίπεδο. Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα ήταν κρίσιμη. Οι ένοπλες δυνάμεις κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους. Όλοι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όλα παίζουν ρόλο και ιδιαίτερα η εξωτερική πολιτική που ακολουθήσαμε. Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που μπορεί να απειλείται.

Για Μέρκελ και την προσωπική σχέση τους

Η Μέρκελ είναι μία προσωπικότητα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα πράγματα της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Έχει και ευθύνη, αλλά πιστώνεται και τα θετικά που έχουν γίνει. Η σχέση μας αφορά τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Είχαμε μία σχέση εμπιστοσύνης. Έρχεται αύριο, ήθελε καιρό να έρθει, διότι θεωρεί ότι είναι και μία δική της επιτυχία, το ότι ενώ το 2015 η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα εξόδου, ενώ τώρα παρέμεινε στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έρχεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έρχεται για να δείξει ότι κάτι σημαντικό έγινε. Τις δηλώσεις περί παζαρέματος, θα πρέπει να ξέρουν ότι έχει κόστος στην όποια αξιοπιστία τους έχει απομείνει. Ο κ. Μητσοτάκης, που είπε αυτήν την ανοησία, βάζει στο στόχαστρο όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, τους οποίους κατηγορεί ότι συνδιαλέγησαν στο θέμα των Σκοπίων.