Τσίπρας: «Θέλουμε ειρηνική επίλυση με την Τουρκία»

222

«Πρέπει να θυμίσουμε στον ελληνικό λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τη χώρα έχοντας πολύ διαφορετικές συνθήκες. Εμείς βρήκαμε τη χώρα με άδεια ταμεία, είχαμε μια υποχρέωση να έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα» απάντησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, αναφορικά με τις χθεσινές του εξαγγελίες, αφού ερωτηθείς γιατί δεν τα έλαβε στα χρόνια της διακυβέρνησής του, τα υπολόγισε σε 8 δις ευρώ, ενώ τόνισε ότι "σήμερα η κυβέρνηση έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα γιατί έχει 37 δις ευρώ. Δεν δικαιολογείται, αν δεν τα δώσει. Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα που βρίσκονται έξω από τη σφαίρα της λογικής" εξήγησε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε τα 11 μέτρα έκτακτης ανάγκης “απολύτως κοστολογημένα”.

Απόλυτη αποτυχία το δεύτερο lockdown

Αναφορικά με την πιθανότητα δεύτερου lockdown, “θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα ως επιβεβλημένο για την προστασία της δημόσιας υγείας” σχολίασε ο ίδιος. “Πρωτεύον ήταν η μάχη για τη ζωή και βάλαμε πλάτη για αυτό” και έκανε λόγο για “απόλυτη αποτυχία” μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν στην προηγούμενη φάση ο κ. Μητσοτάκης να ευλογούσε τα γένια τα δικά του και της κυβέρνησής του ότι εξαιτίας των αποφάσεων του σωθήκαμε, αλλά τώρα που πάμε εξαιρετικά άσχημα, φταίνε οι πολίτες, περιέγραψε ο κ. Τσίπρας. Στην ίδια κατεύθυνση, “υπήρξαν μεγάλες αντιφάσεις” υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι το πιο κρίσιμο από όλα είναι ότι δεν “αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το χρόνο που του έδωσαν οι Έλληνες πολίτες, για να ενισχύσει τα αδύναμα σημεία μας”.

“Εδώ πρόκειται για εγκληματική αμέλεια και είναι από επιλογή, από άποψη, από ιδεοληψία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως προς τις 22 μόνο διαθέσιμες ΜΕΘ στην Αττική. “Το πιο κρίσιμο είναι η υποστελέχωση” των μονάδων, κατέληξε.

«Τα νούμερα αλλάζουν» στις δημοσκοπήσεις

«Υπάρχουν ειδών και ειδών έρευνες και μετρήσεις. Υπάρχουν αυτές που παραγγέλνονται για να διαπιστώσει κανείς τις τάσεις και αυτές που παραγγέλνονται για να διαμορφώσουν τις τάσεις στην ελληνική κοινωνία» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, ότι και «τα νούμερα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πιο δύσκολη στιγμή κατέγραψε 32%. Στόχος μας είναι το 32% να γίνει 42% για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές». «Πιστεύω ότι εξελίξεις που προέκυψαν αυτό το διάστημα ήταν πιο σοβαρές και πιο μεγάλες. Δεν θα αποτελέσει κανέναν αιφνιδιασμό η όποια επιλογή του κ. Μητσοτάκη, αν καταφύγει σε πρόωρες εκλογές» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Τούρκο Πρόεδρο και όχι σε εύκολες στιγμές» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και «παρά τις δυσκολίες τις μεγάλες που είχαμε δεν σταματήσαμε ποτέ να έχουμε κανάλια επικοινωνίας και με δύσκολες συναντήσεις και με δύσκολες τηλεφωνικές επικοινωνίες» υπενθύμισε.

«Καλέσαμε τον Τούρκο Πρόεδρο όχι γιατί ήταν όλα μέλι γάλα. Ήταν ένα ζωντανό ντιμπέιτ» εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος στην εξωτερική πολιτική είναι να μην διατηρεί κανάλια επικοινωνίας». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε προβλέψιμη την τακτική Ερντογάν, αρνήθηκε ότι είναι απομονωμένος ο Τούρκος Πρόεδρος και προσπαθεί αν δημιουργήσει τετελεσμένα. «Έχουμε διαφορές; με την Τουρκία; Μια διαφορά που είναι η υφαλοκρηπίδα “ και εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί μέσα από το διάλογο» δήλωσε ο ίδιος και σημείωσε ότι «πρέπει να πιεστεί η Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου».

«Η ανησυχία μου η μεγάλη είναι ότι η κυβέρνηση κινείται με έλλειμμα στρατηγικής» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και προέκρινε μια στρατηγική «καρότο και μαστίγιο» από την ΕΕ προς τη γειτονική χώρα, ώστε να υπάρξει ένα πλαίσιο λογικής.

Τρία στρατηγικά ολισθήματα του ΚΙΝΑΛ

«Δεν έχω προοδευτικόμετρο ή αριστερόμετρο» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΙΝΑΛ και εξήγησε ότι αυτό, το προοδευτικό του δηλαδή πρόσημο, “πρέπει να το αποδείξει στα κρίσιμα ζητήματα το επόμενο διάστημα που έχουμε μπροστά μας”.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για 3 στρατηγικά ολισθήματα, δηλαδή η απόφασή του να μην υποστηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η καταψήφιση της πρότασης για την απλή αναλογική και η καταψήφιση πρόσφατα του νόμου για τις διαδηλώσεις. “Εμείς δεν μπορούμε να μην ασκούμε κριτική όταν τα βλέπουμε αυτά”, σημείωσε.

Χαιρετίζω την επανεκκίνηση

Ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, δηλώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση οφείλει μια επίσημη ενημέρωση. “Πολύ ευχάριστο”, αλλά “υπήρξαν ανταλλάγματα για αυτό” διερωτήθηκε ο ίδιος με φόντο την απομάκρυνση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, όπως και αν υπήρξε κάποια συμφωνία στο Βερολίνο. Δεύτερο κρίσιμο ερώτημα κατά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αν η ατζέντα των διερευνητικών θα είναι η ίδια με το 2016.

“Δεν θα υπάρξει κατάληξη μέσω των διερευνητικών” προέβλεψε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως “το μεγάλο θέμα είναι ότι δεν μπορείς να απομειώνεις τα επιχειρήματά σου πριν προσφύγεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”. Απαντώντας σχετικά με τον νόμο Μανιάτη, “με τον νόμο αυτό υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας” θύμισε ο κ. Τσίπρας και έκανε αναφορά στην αποτροπή των ερευνών από το “Νικηφόρος Φωκάς”. “Η χώρα έχει συνέχεια” πρόσθεσε, ενώ “αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι ο νόμος Μανιάτη είναι ξεπερασμένος, οφείλει να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών και να πάρουμε όλοι μαζί μια απόφαση”, επισήμανε.

Βολές στις τράπεζες

“Δεν βάζω θέμα εθνικοποίησης” διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τη συμμετοχή του δημοσίου στις τράπεζες. “Ήμασταν με το πιστόλι στον κρόταφο” αντέτεινε στο ερώτημα γιατί δεν προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση επί των ημερών του, ενώ “μας εξανάγκασαν να ψηφίσουμε έναν νόμο που δεν επέτρεπε στη διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας ν α ασκεί τα καθήκοντά της γιατί ήταν πρώην υπουργός” ,αλλά όχι για το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ανέφερε. “Είμαστε η μοναδική χώρα που ο βασικός μέτοχος σε μια επιχείρηση εισηγμένη έχει έναν μόνο εκπρόσωπο” συνέχισε στην ίδια κατεύθυνση και σχολίασε ότι “το πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες δεν παίζουν το ρόλο τους στην πραγματική οικονομία”. “Δεν μιλάω για μη τήρηση των κανόνων του ESM” εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να αποκαταστήσουμε “αυτή τη δυσμορφία στις τράπεζες”.

Περισσότερο ρίσκο

“Είναι στρατηγικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη η μεγάλη αναδιάρθρωση στην αγορά. Η πανδημία είναι μια ευκαιρία” εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, που στο τέλος της ημέρας θα έχει τεράστιες απώλειες. “Θα πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης” πρότεινε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να παρακαμφθεί η μη ανάληψη ρίσκου από πλευράς των τραπεζών μέσα από τη μη επιστρεπτέα ρύθμιση. Στην ίδια κατεύθυνση, ο ίδιος επανέλαβε την ανάγκη επιδότησης της εργασίας στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Τέλος, να υπάρξει ένας “αντίστοιχος Ηρακλής”, ένα ισχυρό εγγυοδοτικό πακέτο με την εγγύηση του δημοσίου ζήτησε ο κ. Τσίπρας, προκειμένου οι τράπεζες να αναλάβουν λίγο περισσότερο ρίσκο. “Πρέπει να υπάρξουν ενιαία κριτήρια για όλους, να μεγαλώσει η περίμετρος των κριτηρίων, ώστε να περιλαμβάνει πολύ περισσότερους” εξήγησε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας κριτήρια, διαφάνεια, λογοδοσία στον τραπεζικό δανεισμό.

Ειρηνική επίλυση με την Τουρκία

“Εμείς μιλάμε για την υποχρέωση που έχει κάθε κυβέρνηση να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας” απάντησε ο κ. Τσίπρας, σχετικά με την έννοια “αποτροπή” για το κόμμα του. “Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ειρηνική επίλυση” συνέχισε ως προς τις τουρκικές προκλήσεις. Αντίθετα, “το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι έχει ένα ακροατήριο εσωτερικό” σχολίασε ο κ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε πως “δεν είμαστε εμείς αυτοί που προτρέπουμε σε πολεμικές επιχειρήσεις”.

“Γιατί μίλησε για μείζονα διαφορά; Να μας πει ποιες είναι οι ελάσσονες διαφορές” σχολίασε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με το άρθρο του Πρωθυπουργού στο διεθνή Τύπο. “Οφείλει η κυβέρνηση να ενημερώνει και να μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας” προειδοποίησε ο ίδιος, ενώ υπεραμύνθηκε του να συνεχίσει ο διάλογος και οι διερευνητικές με τη γειτονική χώρα, σε μια “ρεαλιστική στάση, αλλά όχι θέματα γκρίζων ζωνών και αποστρατικοποίησης νησιών”.