Τσουρέκια κλασικά

72
Τσουρέκια κλασικά

Για τέσσερα μεγάλα τσουρέκια

Ετοιμασία: 30 λεπτά (+ μεγάλη αναμονή)

Μαγείρεμα: 25+ λεπτά

Υλικά

- 2 κιλά δυνατό αλεύρι

- 200 γραμμάρια νωπή μαγιά (ή 6 φακελάκια ξηρή)

- 1 κούπα χλιαρό νερό

- 3+½ κούπες ζάχαρη

- 1 κουταλάκι αλάτι

- 1 κουταλιά αλεσμένο μαχλέπι

- 1+½ κουταλιά αλεσμένη μαστίχα με 2 κουταλιές ζάχαρη

- 2 κουταλιές καλαμποκέλαιο

- 10 μεγάλα αυγά

- 1 κούπα καυτό γάλα

- 1+¾ κούπας λιωμένο, ζεστό βούτυρο

- 1 κρόκος αυγού (για επάλειψη)

- Σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ (για τη διακόσμηση)

Εκτέλεση

1. Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτετε λίγο από το αλεύρι έτσι ώστε το μείγμα να γίνει πηχτός χυλός. Έπειτα, το αφήνετε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

2. Σε μεγάλο μπολ, βάζετε τη ζάχαρη, το αλάτι, τα μυρωδικά και το σπορέλαιο. Ρίχνετε κατόπιν το καυτό γάλα και ανακατεύετε. Προσθέτετε τα αυγά και δουλεύετε το μείγμα με τα χέρια. Ρίχνετε μετά τη φουσκωμένη μαγιά και συνεχίζετε να δουλεύετε το μείγμα έως ότου ενωθούν καλά τα υλικά.

Στη συνέχεια, προσθέτετε σε δόσεις το αλεύρι και συνεχίζετε το καλό δούλεμα της ζύμης έως ότου υγρανθεί όλη η ποσότητα του αλευριού.

Μετά, παίρνετε μικρές ποσότητες από το ζεστό βούτυρο με τα χέρια και το ρίχνετε πάνω στη ζύμη ενώ τη διπλώνετε πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε και έως ότου τελειώσει όλο το βούτυρο.

Το τελευταίο, μην περιμένετε να απορροφηθεί εξ΄ ολοκλήρου ώσπου να προσθέσετε την επόμενη δόση. Επίσης, δεν θα πρέπει να παιδέψετε πολύ τη ζύμη αν θέλετε να πετύχετε αφράτα τσουρέκια που να σχηματίζουν κορδόνια όταν τα κόψετε.

Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και καλά βουτυρωμένη. Το βούτυρο άλλωστε απορροφάται όσο φουσκώνει η ζύμη. Τέλος, σκεπάστε την και αφήστε την σε ζεστό και υγρό μέρος ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο, για τουλάχιστον 1 με 2 ώρες.

3. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν πιέζοντας την ελαφρά με το δάχτυλο, το αποτύπωμα του θα διαρκεί. Έτσι, χωρίς να ξαναζυμώσετε, όταν η ζύμη είναι έτοιμη πλάθετε τα τσουρέκια στα σχήματα και στα μεγέθη που θέλετε. Έπειτα, τα αραδιάζετε σε ταψί, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους, τα σκεπάζετε πάλι και τα αφήνετε να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 30 λεπτά.

Τέλος, τα αλείφετε με τον κρόκο, ρίχνετε σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά ανάλογα πάντα με τα μεγέθη τους. Μην τα παραψήσετε μόνο γιατί στεγνώνουν και ξεραίνονται πολύ εύκολα.