«Τυφώνας» Novartis σαρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ: Σε δύο στρατόπεδα η Κουμουνδούρου

499

Στα χαρακώματα της Βουλής έχει μεταφερθεί και επίσημα πλέον η υπόθεση της Novartis, με την αξιωματική αντιπολίτευση προβαίνει σε αντιφατικές κινήσεις και κυβιστήσεις, με αιχμή τη στάση της Προανακριτική της Τρίτης αλλά και την ξεκάθαρη αμηχανία μετά τις χθεσινές, νέες «βόμβες» Πικραμμένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πικραμμένος απέδωσε εκτελεστικό ρόλο στον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και μίλησε για κεντρικό σχεδιασμό της υπόθεσης με στόχο την δίωξη συγκεκριμένων πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Πικραμμένος, μεταξύ άλλων, φέρεται να λέει πως «πιθανολογώ ότι το πρόσωπο το οποίο κινούσε τα νήματα και συνέβαλε στο σχεδιασμό των διώξεων των πολιτικών προσώπων ήταν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης» ενώ σε άλλο σημείο υποστηρίζει ότι ο τρόπος που η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς χειρίστηκε την υπόθεση του «δημιουργεί την αίσθηση ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός» με σκοπό την στοχοποίησή του.

Όσο για τον κ. Φρουζή, αξιοσημείωτο είναι δε πως αν και η υπόθεση έχει ξεσπάσει από το 2016 το πολυσυζητημένο στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας κλήθηκε πρώτη φορά να δώσει εξηγήσεις σε ανακριτική διαδικασία.

Στελέχη από το κυβερνών κόμμα, μετά και προχθεσινές βόμβες που εξαπέλυσε ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της φαρμακοβιομηχανίας κ. Κ. Φρουζής, επιμένουν στα περί σκευωρίας, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ εμμένουν στη στάση του περί σκανδάλου.

Με την κατάθεση του κ. Φρουζή την Τρίτη, φάνηκε, πάντως πως ίσως υπάρχουν διαφορετικές εισηγήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο επικράτησε ένα μπάχαλο, αν και η τακτική της αναταραχής είχε μπει στο ψυγείο.

Ο τρόπος που κινήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, την Τρίτη, φανέρωσε αντιφάσεις μεταξύ ισχυρισμών και κινησεων, ενώ ενδεχομένως να φανέρωσε πως υπάρχουν διαφορετικές εισηγήσεις για τη στάση του κόμματος στην Προανακριτική.

Καταρχάς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κράτησε μακριά, από τη συνεδρίαση, τους κ.κ. Δ. Τζανακόπουλο και Π. Πολάκη, ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε συμφωνηθεί, να εκπροσωπηθεί μόνον από τον εισηγητή του Σπύρο Λάππα όπου θα μετέφερε το αίτημα εξαίρεσης και άλλων βουλευτών, και στη συνέχεια να αποχωρήσει.

Ο ίδιος, όμως, προέβη σε μία κίνηση έκπληξη, δίνοντας διαστάσεις κωλοτούμπας, καθότι νομιμοποίησε τελικά με την ψήφο του τη διαδικασία που το προηγούμενο διάστημα το κόμμα του χαρακτήριζε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Ειδικότερα, τα μέλη του κόμματός του που πριν την έναρξη της συνεδρίασης υποστήριζαν πως «δεν θα μετέχουμε για να μην την νομιμοποιήσουμε», ωστόσο, ο κ. Λάππας συμμετείχε στην ψηφοφορία για την εξαίρεση των Θ. Πλεύρη, Κ. Κυρανάκη και Β Κεγκέρογλου από την επιτροπή.

Ενδεικτικό της τακτικής που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και η απουσία των βουλευτών του από την εξέταση του κ. Φρουζή, όπου στην αίθουσα παρευρέθηκε μόνο ο κ. Λάππας αν και το προηγούμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριζε ότι θα κάνει τα πάντα για να εξεταστεί ο κρίσιμος μάρτυρας.

Νέα κρίσιμη εξέταση του Φρουζή

Σημειώνεται πως σήμερα το πρωί στις 11 θα συνεχιστεί με ενδιαφέρον το δεύτερο μέρος της εξέτασης του κ. Φρουζή, με ερωτήσεις των βουλευτών, καθώς την Τρίτη, ο μάρτυς, απλώς έκανε μια πρώτη τοποθέτηση.

Η αποκάλυψη που φέρεται να έκανε χθες ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis, Κ. Φρουζής, για μια άτυπη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον Μάιο 2018, δημιουργεί νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Φρουζής υποστήριξε στα μέλη της προανακριτικής ότι τον Μάιο του 2018 η Ελένη Τουλουπάκη τον κάλεσε για άτυπη συνάντηση κατά την οποία τον απείλησε πως, αν δεν δώσει συγκεκριμένα στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων, τότε θα εξαπολύσει εναντίον του ποινικές διώξεις.

«Συνάντησα την κυρία Τουλουπάκη τον Μάιο του 2018. Ήθελε να συναντηθούμε άτυπα στην εισαγγελία. Εκεί μου πρότεινε επίμονα να κάνω χρήση του ευεργετικού νόμου προστασίας αρκεί να μιλήσω για πολιτικά πρόσωπα» υποστήριξε ο κ. Φρουζής για να προσθέσει «Μου είπε «δεν εννοώ να μιλήσετε απλά» δηλαδή να μην καταθέσω όσα γνωρίζω αλλά κάτι άλλο».

Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι δέχθηκε απειλές προκειμένου να καταστεί «κουκουλοφόρος» μάρτυρας λέγοντας: «μου είπαν ότι έχουν συντριπτικά στοιχεία εναντίον μου. Τους απάντησα να τα βγάλουν άμεσα στην επιφάνεια. Επέμειναν ζητώντας μου να καταθέσω για την υπόθεση των 10 πολιτικών. Ήταν ένας μοχλός πίεσης»

Ο κ. Φρουζής φέρεται να ανέφερε, κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, πως «σας ευχαριστώ που με καλέσατε να καταθέσω μετά από τόσο καιρό.

Τα πρώτα δημοσιεύματα ήταν το 2016. Πέρασαν τρία χρόνια και κράτησα μια στάση θεσμική. Απέφυγα την δημοσιότητα.

Ταλαιπωρήθηκα και υφίσταμαι bullying. Δεν ήμουν φαρμακάς» και πρόσθεσε ότι δημοσιεύματα ΜΜΕ που εκείνη την περίοδο ήταν φιλικά προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον παρουσίαζαν «ως τεχνοκράτη που είχε στόχο την επιτυχία της εταιρείας εις βάρος του Δημοσίου ή ως τον «κύριο Novartis» που παρέσυρε πολιτικούς στο διάβα του».

Επίσης, ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε ότι εως σήμερα έχουν γίνει εξαντλητικοί έλεγχοι στην οικία του αλλά και στα περιουσιακά του στοιχεία χωρίς να προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του ενώ επανέλαβε ότι ποτέ δεν έχει δωροδοκήσει πολιτικούς.