Τυρόπιτα Σκοπέλου

117
Τυρόπιτα Σκοπέλου

Για 8 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 20 λεπτά

Υλικά

- Μισό κιλό αλεύρι μαλακό (για τσουρέκια)

- Μισό κιλό αλεύρι σκληρό

- 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο

- 1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι (και πιο λίγο)

- 200-300 ml. νερό (μέχρι να σφίξει η ζύμη)

- Μισό κιλό τριμμένη φέτα

- Αλάτι, πιπέρι

- Κόκκινη πιπερίτσα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε τα αλεύρια και τα ανακατεύουμε μέσα σε λεκάνη. Γύρω-γύρω ρίχνουμε το ξύδι και αλατίζουμε. Με το χέρι αρχίζουμε να ζυμώνουμε σιγά-σιγά, ενώ προσθέτουμε νερό. Όταν το ζυμάρι πάρει μια πρώτη μορφή βάζουμε σταδιακά και το λάδι και πλάθουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ούτε πολύ σκληρή ούτε πολύ μαλακή. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
  2. Μετά, την κόβουμε στα οκτώ (όσες δηλαδή οι τυρόπιτες που θέλουμε να φτιάξουμε) και ανοίγουμε ένα-ένα τα κομμάτια με τον πλάστη. Φροντίζουμε κάθε φύλλο να γίνει αρκετά λεπτό. Πάνω στο πρώτο φύλλο απλώνουμε τριμμένη φέτα σε μια ευθεία γραμμή και τυλίγουμε φτιάχνοντας ένα σκουλήκι που το ξανατυλίγουμε για να γίνει σαλιγκάρι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλες οι πίτες μας.
  3. Σε τηγάνι, βάζουμε αρκετό λάδι να κάψει (θέλει μπόλικο, τουλάχιστον μέχρι τη μέση της τυρόπιτας) και τηγανίζουμε την τυρόπιτα μέχρι να ροδίσει, σε σιγανή φωτιά, δηλαδή στο μισό από το φουλ της κουζίνας μας. Όταν οι τυρόπιτες πάρουν χρώμα, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.