Τζιγεροσαρμάδες

94
Τζιγεροσαρμάδες

Για 2-3 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 80 λεπτά

Υλικά

- 1 συκωταριά αρνίσια (ή κατσικίσια) μαζί με τη σκέπη

- 1 σκέπη επιπλέον

- 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

- 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε ροδέλες

- Μισό φλιτζάνι μαϊντανός, ψιλοκομμένος

- Μισό φλιτζάνι άνηθος, ψιλοκομμένος

- 2-3 φυλλαράκια δυόσμος

- 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι Καρολίνα

- 1 αυγό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

- 4 ή 5 πατάτες, κομμένες σε κομμάτια

- 2+½ ποτήρια νερό

Εκτέλεση

1. Πλένουμε πολύ προσεχτικά τη συκωταριά με κρύο, τρεχούμενο νερό. Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με νερό να βράσει.

Ρίχνουμε μέσα τη συκωταριά, χωρίς τις σκέπες και μόλις ξαναρχίσει να βράζει, κλείνουμε το μάτι και την αφήνουμε να ζεματιστεί για 10 λεπτά περίπου.

Έπειτα, την αποσύρουμε σε ένα μεγάλο ταψί και την κόβουμε σε πολύ ψιλά κομματάκια, πάχους ενός εκατοστού περίπου, με μαχαίρι ή ψαλίδι.

2. Αδειάζουμε από την κατσαρόλα το νερό και βάζουμε το λάδι με το ξερό κρεμμύδι να μαραθεί και ελάχιστο νεράκι και στη συνέχεια το φρέσκο κρεμμυδάκι, σε ροδέλες.

Προσθέτουμε τη συκωταριά και την τσιγαρίζουμε ελαφρά, ρίχνουμε το ρύζι, τα τσιγαρίζουμε μαζί, τα μυρωδικά, το αλάτι, το πιπέρι και μισό ποτήρι νερό. Όταν τελειώσουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πιεί το ζουμί του.

3. Βάζουμε τη σκέπη σε ένα σκεύος με χλιαρό νερό να μαλακώσει. Γεμίζουμε κομμάτια της σκέπης (4-5) με το μείγμα των συκωτιών, χρησιμοποιώντας ένα μπολάκι και τα κλείνουμε σταυρωτά ή βάζουμε όλο το μείγμα στο κέντρο ενός στρογγυλού ταψιού και το τυλίγουμε με τη σκέπη, τοποθετώντας τις άκρες από κάτω.

Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις βάζουμε γύρω-γύρω στο ταψί. Αλείφουμε τους τζιγεροσαρμαδες με ένα χτυπημένο αυγό, προσθέτουμε δύο ποτήρια νερό και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Ψήνουμε το φαγητό σε μέτρια θερμοκρασία, για περίπου μία ώρα, έως ότου ροδίσει. Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα σαρμαδάκια μας σε μεγαλύτερες ποσότητες και να τα αποθηκεύσουμε στον καταψύκτη.