Βαρουφάκης: «Η κρίση είναι παγκόσμια, αλλά έρχεται θα χτυπήσει και την Ελλάδα»

365
Βαρουφάκης: «Η κρίση είναι παγκόσμια, αλλά έρχεται θα χτυπήσει και την Ελλάδα»

Κριτική τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση άσκησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης άφησε αιχμές κατά της Κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική, ενώ προέβλεψε εκτίναξη του χρέους άνω του 200% του ΑΕΠ.

«Η κρίση είναι παγκόσμια, αλλά έρχεται να χτυπήσει μια Ελλάδα, η οποία ήδη έφθινε και η οποία ουδέποτε ανέκαμψε», ανέφερε ακόμα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Ακόμα, εκτίμησε ότι το φετινό έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ εντός των επόμενων οκτώ ετών, το δημοσιονομικό κενό θα ανέλθει σωρευτικά κατά ελάχιστον στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Γι΄ αυτό επιμείνατε στο ευρωομόλογο. Επειδή αυτό αποτελεί μια μορφή χαλάρωσης, με μεταφορά του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη. Ήταν η μόνο ρεαλιστική προοπτική ανάκαμψης, χωρίς σκληρή λιτότητα», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός.

«Πήγατε στις Βρυξέλλες και δεν είπατε τίποτα. Θάψατε το ευρωομόλογο. Θυμίζατε γαλοπούλα τα Χριστούγεννα που συναινεί στο ψήσιμο με ύφος εθνάρχη», πρόσθεσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Στη συνέχεια, επανέλαβε την εκτίμηση ότι οι τράπεζες έχουν χρεοκοπήσει και χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση. «Η ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν βοηθάει τον πτωχευμένο», επεσήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ως εκ τούτου, συμπέρανε ότι υπάρχουν μόνο δύο δρόμο, αυτός της αναδιάρθρωσης χρέους ή αυτός του πέμπτου μνημονίου, δηλαδή του «λεφτόδεντρου» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

«Φοβάμαι ότι έχετε επιλέξει τον δρόμο των εκλογών, προκειμένου είναι ο μοναδικός τρόπος να περάσετε το 5ο μνημόνιο. Όπως έχουν κάνει και άλλες κυβερνήσεις», ανέφερε ακόμα ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Επίσης, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι έχει επιλέξει τον δρόμο των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), ενώ κάλεσε το προεδρείο της Βουλής να προχωρήσει σε τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας, προκειμένου να συμμετέχουν όλοι οι βουλευτές.