Βεντάλια επιλογών για έξτρα εκπαίδευση

84

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η ανταγωνιστικότητα, η προσφορά οδηγούν πολλούς ανθρώπους από το εργατικό δυναμικό να αναρωτιούνται εάν πρέπει να σπουδάσουν ξανά, με σκοπό να έχουν εργασία και να μη βρεθούν εκτός αγοράς.

Οι παραπάνω ανησυχίες είναι λογικές και αναμενόμενες. Το ερώτημα είναι τι είδους εκπαίδευση χρειάζεται για να συνεχίσεις να είσαι ανταγωνιστικός.

Της Τόνιας Τσιρογιάννη*

Να αφήσεις την εργασία για να ξανασπουδάσεις 4 χρόνια τουλάχιστον ή να κανείς κάποιο μεταπτυχιακό 2 χρόνια, δεν είναι απόφαση στιγμής και σίγουρα δεν υπάρχει μόνο μια. Ας αναλογιστούμε τα εξής: ποιος ο σκοπός της νέας εκπαίδευσης; Γνώσεις σε καινούριο αντικείμενο, χωρίς καθόλου προηγούμενη γνώση ή εμπειρία;

Γνώσεις για κάποια νέα εξειδίκευση στο υπάρχον αντικείμενο εργασίας; Προαγωγή και άρα ανάγκη για άλλου είδους γνώσεις; Πτυχίο για λόγους κύρους; Μετεγκατάσταση στο εξωτερικό;

Όλα τα παραπάνω είναι σεβαστά και εξίσου σημαντικά. Ο λόγος όμως χρειάζεται να είναι ξεκάθαρος, για να επιλέξεις αντίστοιχα εκείνη την επιλογή που θα σε φέρει πιο κοντά στην επιτυχία με το λιγότερο κόστος οικονομικό, χρονικό και ψυχικό.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω η έννοια της εκπαίδευσης ενηλίκων έχει ανοίξει μια βεντάλια επιλογών. Πολλά μεταπτυχιακά κάνουν δεκτούς σπουδαστές χωρίς υποχρεωτικά ανάλογο πτυχίο.

Τα μεταπτυχιακά επίσης έγιναν πιο ευέλικτα στο  ωράριο (απογευματινά, ΣΚ) αλλά πλέον υπάρχουν αρκετά που πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως. Πέρα των μεταπτυχιακών έχουν δημιουργηθεί κύκλοι μαθημάτων – πιστοποιητικά, από τα ίσια τα πανεπιστήμια, ώστε κάποιος να μπορεί να παρακολουθήσει κάτι πιο συγκεκριμένο και άρα πιο γρήγορα, πιο οικονομικά.

Από τις πιο πρόσφατες μορφές εκπαίδευσης – απόκτηση γνώσεων είναι πλατφόρμες που αγοράζεις κύκλους μαθημάτων – βιντεάκια κυρίως – διαφορετικών αντικειμένων και επιπέδων, με κόστος πολύ χαμηλό για να μάθεις στο δικό σου ρυθμό,  εξειδικευμένη ύλη.

Όλες οι παραπάνω επιλογές έχουν περιορίσει την ανάγκη «σταματώ την εργασία ή δεν μπορώ λόγω εργασίας» να αποκτήσω νέες γνώσεις.

Η προσαρμοστικότητα είναι από μόνη πηγή γνώσης. Η γνώση υπάρχει εκεί έξω για όλους, αρκεί να βρεις ποιος τρόπος σου ταιριάζει κάθε στιγμή.

*Management Consultant
Personal & Business Coach
http://stellarlight.gr