Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή της αναχαίτισης του τουρκικού F-16 στις Οινούσσες

295

Τη στιγμή της αναχαίτισης του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους F-16 που παρενόχλησε το ελικόπτερο, το οποίο μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, στις Οινούσσες καταγράφει βίντεο - ντοκουμέντο.

Στο βίντεο καταγράφεται η σκληρή αερομαχία που έγινε την Κυριακή και αποδεικνύεται ότι κάθε άλλο παρά πτήση ρουτίνας ήταν αυτό που έκαναν τα τουρκικά F-16, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι.

Στο βίντεο-ντοκουμέντο, που είναι τραβηγμένο από το κοκ πιτ ελληνικού Mirage 2000-5 φαίνεται πώς δύο ελληνικά μαχητικά έχουν λοκάρει στα ραντάρ τους το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος, που πανικόβλητος προσπαθεί να ξεφύγει.

Το τουρκικό F-16 βρίσκεται μπροστά από τα σκοπευτικά ελληνικού Mirage. Το βίντεο είναι από την προχθεσινή Κυριακή 3 Μαΐου και η αερομαχία που θα παρακολουθήσετε σημειώθηκε στο Κεντρικό Αιγαίο, περίπου την ώρα που δύο άλλα τουρκικά F-16 παρενοχλούσαν το ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου NH-90 το οποίο μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Aρχηγό ΓΕΕΘΑ  στις Οινούσσες, την Παναγιά, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.

«Τον έχω» ακούγεται να λέει ο Έλληνας πιλότος του Mirage που καταδιώκει τον Τούρκο χειριστή του F-16. O Τούρκος προσπαθεί να ξεφύγει κάνοντας ελιγμούς. Όμως, ο Έλληνας πιλότος του Mirage βάζει το τουρκικό F-16 σε παραμέτρους βολής και λοκάρει τον αντίπαλο.

Είναι η εικονική αναχαίτιση του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους που μπήκε χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών και στη συνέχεια παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Αυτή είναι μία απόδειξη, ένα τρανταχτό ντοκουμέντο από την καθημερινότητα των Ελλήνων πιλότων στο Αιγαίο. Αυτού που ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, χαρακτήρισε σαν πτήσεις... ρουτίνας και ζήτησε συζητήσεις για στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Την Κυριακή 3 Μαΐου, οκτώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος, έκαναν 13 χαμηλές πτήσεις πάνω από μια σειρά από ελληνικά νησιά.

Τα τουρκικά μαχητικά προχθές έκαναν υπερπτήσεις στις Οινούσσες, τους Αρκιούς, τους Λειψούς, στο Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και τη νήσο Παναγιά.