«Βόμβα» από την Κομισιόν: «Μαχαίρι» σε συντάξεις και μισθούς αν επιστραφούν αναδρομικά

187
Νέο μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο

Ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως οποιαδήποτε δικαστική απόφαση ανατρέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το στόχο για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, θα πρέπει να αντισταθμίζεται με ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα, έστειλε η Κομισιόν στην έκθεση που συνέταξε, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.  

Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως οι ελληνικές Αρχές έχουν ξεκινήσει προπαρασκευαστικές εργασίες για την αξιολόγηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων και των κινδύνων που απορρέουν από τις αποφάσεις των δικαστηρίων σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο των Μνημονίων.  

Βάσει των πληροφοριών που διαβίβασαν οι ελληνικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας του 2015 κατά σημαντικών στοιχείων της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2012 συνεπάγεται «αμελητέο δημοσιονομικό κόστος», λόγω του πολύ μικρού αριθμού επιλέξιμων συνταξιούχων.

Ωστόσο, σημειώνεται πως το ζήτημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί οριστικά, δεδομένου ότι η τελική απόφαση για τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2016 εξακολουθεί να εκκρεμεί.  

Η Κομισιόν αναφέρει ότι εξακολουθεί να εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η απόφαση σχετικά με την αποκατάσταση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.  

«Εάν το Συμβούλιο του Κράτους αποφασίσει υπέρ της αποκατάστασης, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικό δημοσιονομικό κόστος που ανέρχεται στο 1,3% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το 1,1% του ΑΕΠ αφορά στην αναδρομική υποχρέωση και στο 0,2% του ΑΕΠ σε επαναλαμβανόμενα έξοδα», αναφέρει η Κομισιόν.  

Ακόμα, τονίζει πως οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, λαμβάνοντας» αντισταθμιστικά μέτρα» για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής.  

«Σε περίπτωση που οι δικαστικές αποφάσεις ανατρέπουν βασικά διαρθρωτικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, οι επαναλαμβανόμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό από μεταρρυθμίσεις και ενέργειες εντός του ίδιου τομέα πολιτικής», αναφέρει η έκθεση.  

Η αναφορά αυτή στην πράξη συνεπάγεται πως εάν δικαιωθούν οι συνταξιούχοι για αναδρομικές τους διεκδικήσεις, τότε θα πρέπει η δαπάνη που θα προκληθεί να καλυφθεί από νέα παρέμβαση εξοικονόμησης στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ομοίως, εφόσον κριθούν παράνομες οι περικοπές των δώρων στο ελληνικό Δημόσιο, τότε η όποια δημοσιονομική επιβάρυνση προκύψει θα πρέπει να καλυφθεί μέσα από περικοπές στο μισθολόγιο του Δημοσίου.