«Βόμβα» από Χρυσοχοΐδη στη Βουλή: «Είχα τρεις καταγγελίες για τον διαγωνισμό του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ταυτότητες»

401
Χρυσοχοΐδης: «Είχα τρεις καταγγελίες για τον διαγωνισμό του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ταυτότητες»

Σε αποκαλύψεις για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ταυτότητες προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση 68 βουλευτών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την «αστυνομική βία και την αύξηση της εγκληματικότητας».

Ο υπουργός είπε ο διαγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ταυτότητες ήταν πολλαπλά ατελής και για αυτό επαναπροκηρύχθηκε.

«Όταν πήγα στο υπουργείο, είχα τρεις καταγγελίες για τον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά δεν ανέφερα τίποτα, διότι ξέρω τι γίνεται σε αυτούς τους διαγωνισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Εξηγώντας την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι ο προηγούμενος δεν περιλάμβανε από την αρχή την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση». Όπως είπε, δεν αγοράζουμε ταυτότητα, αλλά κάρτα πολίτη (χρήση για ΕΦΚΑ, Εφορία κά) που θα φέρει εξοικονόμηση 0,5% - 0,7% στο ΑΕΠ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η κάρτα θα είναι ακριβότερη. Είναι ψέμα»,  τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Δέκα ευρώ ήταν το κόστος για τον πολίτη, δέκα θα είναι και τώρα.

Ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο. Όμως ο διαγωνισμός περιλαμβάνει και 30 εκατομμύρια για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, άρα το τελικό ποσό είναι το ίδιο, επισήμανε.

Ότι η έγχρωμη φωτογραφία θα επιφέρει μεγαλύτερο κόστος. Όμως και στον προηγούμενο διαγωνισμό υπήρχε πρόβλεψη για έγχρωμη φωτογραφία μετά από πέντε χρόνια. Τώρα την προβλέπει από την αρχή.

Ότι οι υποψήφιοι θα είναι λιγότεροι λόγω της έγχρωμης. Η αλήθεια είναι ότι κλήθηκαν 25 εταιρίες στον πρώτο διαγωνισμό και 25, οι ίδιες, είναι και στο δεύτερο διαγωνισμό.

Ότι γνωμοδότησε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αρνητικά για την "ψηφιακή διακυβέρνηση". Όμως η Κυβέρνηση συμμορφώθηκε και ψήφισε σχετικό νόμο. Ότι είναι πιο αδύναμη από άποψη ασφαλείας η έγχρωμη φωτογραφία. Αυτό δεν ισχύει».

Όσο για το εάν θα είναι έτοιμη η Ελλάδα λόγω επαναπροκήρυξης διαγωνισμού, να εκδώσει τις ταυτότητες έγκαιρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι ο κανονισμός της ενίσχυσης ασφάλειας ταυτοτήτων ορίζει ότι η εφαρμογή ξεκινά 2/8/2021, και ότι θα τελειώσει 3/8/2026.

Όσοι δεν βιάστηκαν τότε υπέρ του πολίτη, βιάζονται τώρα με έωλες κατηγορίες, τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.