Βόμβα στον ΣΚΑΪ: Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών

156

Το στίγμα του κινητού τηλεφώνου, από το οποίο έγιναν οι δύο προειδοποιητικές κλήσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και σε ιστοσελίδα για τη βόμβα που τοποθετήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΪ, το υλικό από τις κάμερες και ό,τι απέμεινε από το απανθρακωμένο αυτοκίνητο στα Άνω Πετράλωνα, έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Οι αναλυτές της ΔΑΕΕΒ προβληματίζονται από το είδος της εκρηκτικής ύλης και την ισχύ της βόμβας που τοποθέτησαν οι άγνωστοι στο κιγκλίδωμα έξω από την κεντρική είσοδο του σταθμού επί της Εθνάρχου Μακαρίου, καθώς δεν πρόκειται για απλή ζελατοδυναμίτιδα, την οποία συνηθίζει να χρησιμοποιεί το σύγχρονο αντάρτικο πόλης, αλλά για ένα μείγμα, βάρους περίπου δέκα κιλών, εμπλουτισμένο με νιτρικό αμμώνιο και TNT.

Με αυτό το «κοκτέιλ» επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ταχύτητα και ισχύς και, συνεπώς, μεγαλύτερες καταστροφές.

Ο κατασκευαστής, λένε, κατάφερε να κάνει την τέλεια καύση και να εξαϋλώσει τη βόμβα.

Η Αντιτρομοκρατική περίμενε χτύπημα

Στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τις τελευταίες εβδομάδες ζούσαν στους ρυθμούς ενός χτυπήματος, καθώς η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (Ο.Λ.Α.), που θεωρούν και το πιθανότερο να κρύβεται πίσω από την επίθεση στον ΣΚΑΪ, συνηθίζει τα τελευταία έξι χρόνια να χτυπάει πάντα μέσα στον μήνα Δεκέμβριο είτε με καλάσνικοφ, όπως έκανε στην πρώτη της φάση, είτε με βόμβες -από τον Νοέμβριο του 2015, όπου πέρασε από τις σφαίρες στους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Όμως, δεν υπήρχε πληροφόρηση και έτσι δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν το στόχο και να αποτρέψουν την ενέργεια. Αυτό που περίμεναν ήταν χτύπημα σε αστυνομικό στόχο ή δικαστικό και όχι σε Μέσα Ενημέρωσης.

Οι κάμερες φαίνεται να έχουν καταγράψει τις κινήσεις του μαύρου Opel που βρέθηκε καμένο στα Άνω Πετράλωνα και αυτό που προσπαθούν να εντοπίσουν οι αστυνομικοί, είναι την ομάδα υποστήριξης που σίγουρα υπήρχε και, όπως όλα δείχνουν, ακολουθούσε σε ένα δεύτερο όχημα.

Όσον αφορά στην ταυτότητα της οργάνωσης που βρίσκεται πίσω από την επίθεση στον ΣΚΑΪ, οι Αρχές αποσαφηνίζουν ότι δεν μπορούν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα έως ότου εκδοθεί προκήρυξη, κάτι που εικάζεται ότι θα γίνει τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

H Αστυνομία αναζητεί και δεύτερο όχημα για τη βόμβα στον ΣΚΑΪ

Παράλληλα, ψάχνουν κινήσεις που κατέγραψαν οι κάμερες τις ίδιες ώρες τις προηγούμενες δεκαπέντε ημέρες, καθώς οι τρομοκράτες κατόπτευαν για αρκετές ημέρες το χώρο και θεωρείται βέβαιο πως πέρασαν αρκετές φορές από το σημείο, όπου έσκασε η βόμβα.