Βουλευτές-«αγκάθια» στο ΚΙΝΑΛ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

32

Νέους πονοκεφάλους στη Φώφη Γεννηματά αναμένεται να προκαλέσουν τρεις με τέσσερις βουλευτές, ενόψει της διακηρυγμένης πρωτοβουλίας της Ν.Δ. για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Μαθαίνουμε ότι οι εν λόγω βουλευτές φέρονται να είναι κάθετα αντίθετοι στο σενάριο συνεργασίας ΝΔ – ΚΙΝΑΛ για την κατάργηση της απλής αναλογικής, ακόμα και στην περίπτωση που η κυβερνητική πρόταση προσεγγίζει αυτή που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής, η οποία προβλέπει το εκλογικό μπόνους να δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. (Για 25% να δίνονται 20 έδρες bonus και για κάθε επιπλέον 1% μία έδρα, με ανώτατο όριο τις 35 έδρες).

Να θυμίσουμε ότι το ΚΙΝΑΛ είχε καταψηφίσει την απλή αναλογική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προεκλογικά είχε ταχθεί υπέρ της αλλαγής του ισχύοντος νόμου.

Στην περίπτωση πάντως που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, οι εν λόγω βουλευτές θα φέρουν σε δύσκολη θέση τη Φώφη Γεννηματά, η οποία θα πρέπει να τετραγωνίσει τον κύκλο και να κρατήσει τις εσωτερικές ισορροπίες, προκειμένου το κόμμα της να περάσει τη σχετική δοκιμασία ενωμένο.

Μάλιστα, στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι όταν τεθεί προς συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κορυφώσει τις πιέσεις του, επιχειρώντας να κάνει μπάχαλο την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής.

Άλλωστε, οι εσωτερικές αντιφάσεις στο Κίνημα Αλλαγής είναι γνωστές στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη που αφορούσε το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου.

Οι καλά γνωρίζοντες το έντονο παρασκήνιο και τις «ζυµώσεις» εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος επισημαίνουν πάντως πως το ΚΙΝΑΛ χρειάζεται χρόνο για να αντέξει και όχι πολιτική αβεβαιότητα. Και ο νοών νοείτω…