Χαμός στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών

101
Επεισοδιακή συνεδρίαση της Επιτροπής για τις «Πρέσπες»

Σε κλίμα έντασης διεξάγεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τρία αιτήματα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και καταγγελίες για την νομιμότητα της επιτροπής από τον Πάνο Καμμένο.

Αρχικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, Κώστας Δουζίνας ανέφερε: “Να αποφύγουμε τοποθετήσεις που επιβαρύνουν μια ήδη βαριά ατμόσφαιρα. Είμαι διατεθειμένος να έχουμε ελεύθερη και ευρύτατη συζήτηση. Ως πρόεδρος διατηρώ την ουδετερότητα μου Ως πρόεδρος δεν θα επιτρέψω ύβρεις, ακραίες μισαλλόδοξες εκφράσεις και απρέπειες. Να κρατηθούμε σε πλαίσιο ευγένειας”.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Πάνος Καμμένος θα έπρεπε να είχαν σταλεί επιστολές σε όλους τους ανεξάρτητους βουλευτές προκειμένου να κληθούν να πάρουν μέρος στην κλήρωση για τη νέα σύνθεση της Επιτροπής.

Ωστόσο, κλήθηκαν μόνο οι τρεις που ανεξαρτητοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και σήμερα, ήτοι οι Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός.

Στο σημείο αυτό δημιουργήθηκε πανδαιμόνιο και με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγα λεπτά η συνεδρίαση.

Δουζίνας (πρόεδρος της Επιτροπής): Αυτό που αποφάσισε η ευρύτερη πλειοψηφία Διάσκεψης και υλοποίησε ο Πρόεδρος της Βουλής ήταν να στείλει επιστολές σε όσους ανεξαρτητοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες

Καμμένος: Είναι απαράδεκτο αυτό που κάνατε; Ο Λαζαρίδης πήρε επιστολή; Αποκλείσατε τους άλλους ανεξάρτητους.

Κασιδιάρης: Είστε παράνομοι. Είστε απαράδεκτοι

Κατρούγκαλος: Πρέπει να συζητήσουμε στην ουσία και όχι επι της διαδικασίας

Σε αυτό το σημείο από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονται έντονα οι βουλευτές. Ο Πάνος Καμμένος απευθυνόμενος στον Νίκο Φίλη αναφέρει «εσύ είσαι υπεύθυνος. Εσύ τα έστησες με τον Δανέλλη. Είναι πραξικόπημα. Εσύ προσωπικά και οι επιχειρηματίες φίλοι σου»

Όταν ξεκίνησε και πάλι η συνεδρίαση το λόγο πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Γιώργος Κατρούγκαλος: Ο λαός περιμένει από εμάς επιχειρήματα και όχι κραυγές. Πρέπει να συζητήσουμε στην ουσία και όχι επί της διαδικασίας.

Καταθέτω την ρηματική διακοίνωση και στις δύο γλώσσες. Ως προς το αίτημα για το συνολικό κείμενο του Συντάγματος. Υπενθυμίζω ότι σε όλες τις συνταγματικές τάξεις οι αναθεωρήσεις δημοσιεύονται με ειδικό ψήφισμα και κατ΄ εντολή Προέδρου της Βουλής.

Για διευκόλυνση θα ζητήσω συγκριτικό πίνακα με το πώς ήταν τα άρθρα πριν και πώς έγιναν μετά.

Το 2ο θέμα που τέθηκε αφορούσε την επιστολή Κοτζιά. Σας διαβεβαιώνω ότι θα ήμουν ευτυχής να ήταν εδώ ο Νίκος Κοτζιάς καθώς είναι σε μεγάλο βαθμό δικό του επίτευγμα η Συμφωνία.

Ο Μέρτζος είπε ρητά ότι η Συμφωνία κλείνει πληγές και δεν ανοίγει. Πήραμε δεν δώσαμε και θα φανεί στην συζήτηση. Τέθηκαν θέματα που αφορουν συνταγματικότητα της Συμφωνίας. Σύμφωνα με το άρθρο 100 του Κανονισμού οι ενστάσεις συνταγματικότητας εξετάζονται από την Ολομέλεια.

Με την ρηματική διακοίνωση ρητά μας ξεκαθαρίζουν ότι τηρήθηκε η συνταγματική τους τάξη. Η ουσία είναι να γίνει συζήτηση ουσιαστική στην Ολομέλεια.

Αρνηθήκατε μια τηλεμαχία δεν θέλετε να γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια. Τα άρθρα του Κανονισμού δίνουν στον Πρόεδρο, Βουλής υπερ – προνομία για τον καθορισμό της επιτροπής. Προς τιμήν του δέχθηκε να γίνει άλλη διαδικασία.

Το Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ: είναι από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας. Εμείς προχωρούμε στην υλοποίησή της, εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει.

Να αλλάζει μια χώρα το όνομά της χωρίς πόλεμο. Δεν υπάρχει πρωτόκολλο. Για να υπάρξει πρέπει εμείς να έχουμε κυρώσει την Συμφωνία. Αν δεν προηγηθεί κύρωση από την Ελληνική Βουλή και ρηματική διακοίνωση δική μας δεν μπορεί να υπάρξει πρωτόκολλο πρόσκλησης ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η ρηματική διακοίνωση του γειτονικού κράτους μας εξασφαλίζει πλήρως. Τα διαδικαστικά είναι προφάσεις. Εμείς θέλουμε να τα συζητήσουμε όλα στην Βουλή. Οποιος θέλει να ματαιώσει την συζήτηση δεν είναι απλά εναντίον της Συμφωνίας αλλά εναντίον της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού.

Δανέλλης: Μόνο αφελής θα περίμενε ότι η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων θα αξιοποιούσε τα περιθώρια να κάνει έναν διάλογο που δεν έγινε επι 27 χρόνια ώστε να επιχειρηθεί να δωθούν απαντήσεις στους Έλληνες. Παρακολουθούμε να έχουμε μια εξέλιξη χαρακωμάτων για να μην διαλευκανθούν ερωτήματα που έχει κάθε αγνός έλληνας πατριώτης. Είναι ευκαιρία και υποχρέωσή μας να συζητήσουμε με ψυχραιμία και να αναστοχαστούμε αυτά τα 27 χρόνια τι κερδίσαμε και τι χάσαμε.

Καμμένος: Πες μας τώρα για την αποστασία σου

Δανέλλης: Από πού αποστάτησα;

Τι προηγήθηκε

Πάνος Καμμένος: «Υπάρχει σύσταση της επιτροπής; Η επιτροπή είναι παράνομα συσταθείσα»

Δένδιας: «Πρόκειται για μια – χωρίς κανείς να υπερβάλλει – ιστορική συνεδρίαση. Γιατί στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεσμεύει την χώρα επί θέματος τεράστιας εθνικής και ιστορικής σημασίας. Προσυπογράφω όσα είπατε για το κλίμα που πρέπει να επικρατήσει. Όμως εκτός από το κλίμα πρέπει να δοθεί δυνατότητα για πλήρη διερεύνηση του ζητήματος και να μην θεωρηθεί ότι οι βουλευτές έρχονται με προηλειμμένες αποφάσεις. Να δοθεί χρόνος μελέτης του κειμένου.

Το πρώτο αίτημα είναι να υπάρξει στην διάθεση των βουλευτών εφόσον υφίσταται το σύνολο του κειμένου του τροποποιημένου Συντάγματος της γείτονας χώρας. Ώστε να αντιληφθούν οι βουλευτές αν τα συγκεκριμένα άρθρα που τροποποιήθηκαν συνάδουν με το όλο κείμενο. Αν δεν υπάρχει συνολικό κείμενο Συντάγματος από την γείτονα χώρα και πρέπει και αυτό να ειπωθεί και να ληφθεί υπόψη

Το 2ο είναι η επιστολή που απηύθυνε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό χώρας. Θρυλείται ότι περιέχονται απόψεις θέσεις αντιλήψεις και γεγονότα που είναι απαραίτητα διαμόρφωσης επί του θέματος

3ο να κληθεί και υποστεί ερωτήσεις συναδέλφων ο Νίκος Κοτζιάς που είναι αυτός που διαπραγματεύτηκε γα την Συμφωνία. Να έρθει ο κ. στην επιτροπή και να ζητηθούν εξηγήσεις για το κείμενο και τα ενδεχόμενα της Συμφωνίας. Να λάβετε υπόψη ότι σύμφωνα με Συμφωνία ορίζεται ότι η αναθεώρηση συντάγματος Σκόπια έπρεπε να πάει πριν την ολοκλήρωση του 2018. Τώρα λέει ότι θα τεθεί σε ισχύ το Σύνταγμα μετά την κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αν είναι ορθά όσα λέω – δηλαδή καταγράφεται παράβαση του κειμένου των Πρεσπών – ο Νίκος Κοτζιάς είναι απαραίτητος. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η παρουσία του κ. Κοτζια εντάσσεται στην παρουσία των φορέων.

Συνοψίζω: Να έχουμε το πλήρες κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας ή δήλωση της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει. Να δοθεί η επιστολή Κοτζιά στον πρωθυπουργό και να κληθεί ο Κοτζιάς στην Επιτροπή

Καμμένος: Eίπατε ότι θα αναμείνετε οδηγίες από την κυβέρνηση. Οδηγίες δεν δέχεται ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων. Η Σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη αναφορικά με τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η διαδικασία που ακολούθησε ο ΠτΒ δεν υπάρχει στον Κανονισμό της Βουλής. Ο Κανονισμός προβλέπει επιστολή του προέδρου με την οποία θα ζητάτε ο αριθμός των εκπροσώπων. Σήμερα διαλύθηκε μια ΚΟ κόμματος και ενδεχομένως να υπάρξουν κι άλλες γιατί γίνονται μεταγραφές για να περάσει ή όχι η Συμφωνία. Να το πάρετε πίσω αυτό που είπατε για οδηγίες από την κυβέρνηση. Η διαδικασία επιλογής ανεξάρτητων βουλευτών διά της κληρώσεως στο γραφείο Πρόεδρος της Βουλής είναι παράνομη. Θα έπρεπε να πάει επιστολή στους ανεξάρτητους.

Οι ανεξάρτητοι να κάνουν την επιλογή τους και αν δεν το κάνουν να προχωρήσει ο Πρόεδρος σε κλήρωση.

Ακόμα, το ΚΙΝΑΛ χάνει μια έδρα λόγω της αποχώρησης Θεοχαρόπουλου.

Άρα η σύνθεση της επιτροπής υποκρύπτει ουσιαστικά μεθόδευση. Για ένα τέτοιο θέμα δεν επιτρέπεται να ξεκινήσουμε συζήτηση έστω και με υπόνοιες μεθόδευσης.

Από την στιγμή που θα λήξει η συζήτηση για την σύνθεση της επιτροπής υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας που προκύπτει από το ότι το κείμενο που καλούμαστε να συζητήσουμε δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της συμβάσεως όπως έχει υποχρέωση να καταθέσει στο Προεδρείο της Βουλής ο υπεύθυνος υπουργός δύο ημέρες πριν την σύγκληση επιτροπής.

Έχουμε τέσσερις τροποποιήσεις και δεν έχουμε το τελικό κείμενο. Δεν υπάρχει επίσης η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής που θα υπογράφεται από τουλάχιστον 2 καθηγητές ώστε να μπούμε στην επι της ουσίας συζήτηση. Επίσης έχουμε παράβαση του άρθρου 74 του Συντάγματος.

Παράλληλα επικαλούμαι απόφαση του συνταγματολόγου Κασιμάτη που επικαλούμασταν στις διαμαρτυρίες στο Σύνταγμα κατά των μνημονίων. Λέει ότι πολιτικά η Συμφωνία των Πρεσπών είναι απαράδεκτη γιατί εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα.

Λοβέρδος: Να κατατεθούν τα τελικά κείμενα του Συντάγματος και των συνταγματικών νόμων της Βουλής των Σκοπίων. Τα θέλουμε εδώ. Θα διαπιστώσουμε πόσες φορές παραμένει ο όρος «μακεδονικός λαός» και αν αυξήθηκε η χρήση του. Επίσης στο κείμενο που μας δώσατε δεν υπάρχει η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων που χειροτερεύει τα πράγματα και στο ζήτημα ιθαγένειας – που είναι εθνικότητα – και στο γλώσσα. Όλα αυτά είναι προαπαιτούμενα για την συζήτηση. Επίσης την Παρασκευή ζήτησα να κατατεθεί η επιστολή παραίτηση Κοτζιά. Ο πρωθυπουργός επαινεί τον Κοτζιά αλλά δεν μας λέει γιατί έκανε αποδεκτή την παραίτησή του. Είναι δυνατόν χωρίς τα δύο πρώτα κείμενα να θεωρείτε ότι, μπορούμε να ξεκινήσουμε; Η ρηματική διακοίνωση και όσα εμπεριέχονται και το Σύνταγμά τους δεν σας είναι σαφές. Γιατί παραβιάστηκε το άρθρο 2 παρ 4 και δεν έχει έρθει το Πρωτόκολλο για ένταξη στο ΝΑΤΟ; Τι μεθοδεύετε πάλι; Να μας φέρετε επίσης κατάλογο με την αναλυτική συμμετοχή των μελών της επιτροπής.

Κασιδιάρης: Έχουμε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας με μια νομοθετική πράξη. Είναι κρίσιμες και ιστορικές στιγμές. Με παράνομα μέσα νοθεύτηκε η σύνθεση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων.

Σήμερα αν δεν επανέλθουν οι όροι νομιμότητας της διαδικασίας δεν θα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση.

Ξυδάκης: Να κρατήσουμε ένα πλαίσιο συνταγματικότητας και δημοκρατίας και κλίμα νηφαλιότητας. Ας μην παρασυρθούμε από την εμπρηστική διάθεση των υμνητών του Γκέμπελς και των αρνητών της Δημοκρατίας. Ο υπουργός είναι σε θέση να μας πει ποια αναγνωστέα έγγραφα έχει και θα μας διαθέσει.

Μιλάμε για ρηματική διακοίνωση, το Σώμα του Συντάγματος. Θα έρθουν όλα. Αυτό που ζητήθηκε επίσης είναι η επιστολή παραίτησης Κοτζιά. Αυτό δημιούργησε θέμα προηγούμενες ημέρες και έχει δοθεί θεσμικά απάντηση. Το περιεχόμενό της έχει προσωπικό περιεχόμενο. Δεν θα κάνουμε πολιτική με προσωπικές επιστολές. Με επιχειρήματα και σοβαρότητα θα αντιμετωπίσουμε αυτό που έχουμε να κρίνουμε.

Παφίλης (ΚΚΕ): τα πολιτικά ζητήματα δεν λύνονται με διαδικαστικά κόλπα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και κάνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Βρείτε τα με τους φίλους σας τους ΝΑΤΟϊκους και πείτε στον λαό ότι εκτελείται εντολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η θέση του ΚΚΕ για το ζήτημα των ανεξάρτηγτων βουλευτών. Για εμάς όποιος διαφωνεί με το κόμμα που εκλέχθηκε πρέπει να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του και να πάει στις εκλογές να ζητήσει νέα εντολή. Όλα τα υπόλοιπα είναι υποκρισία του συστήματος. Δεν είναι ΚΟ οι ανεξάρτητοι ούτε πρόγραμμα έχουν ούτε κατέβηκαν σε εκλογές. Εμείς δεν συμφωνούμε με την κλήση Κοτζιά. Την Συμφωνία την υπερασπίζεται η κυβέρνηση και οι ευθύνες είναι της κυβέρνησης. Σε κρίσιμα νομοσχέδια μπαίνει στο στόχαστρο ο υπουργός. Εμείς λέμε ότι η ευθύνη είναι συνολική. Το Σύνταγμα πρέπει να έρθει. Βέβαια όλα αυτά είναι δευτερεύοντα. Μαζευτείτε όλοι οι αμερικανοτραφείς και οι ΝΑΤΟϊκοί βρείτε τα και ξαναελάτε.

Σαρίδης: Η Δημοκρατία δεν ξεπούλησε τη Μακεδονία. Δεν θα το κάνει και τώρα. Κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν το θέμα του ονόματος των Σκοπίων έφτασαν τα πράγματα εδώ που είναι. Η στιγμή σήμερα είναι ιστορική και ας μην δημιουργήσουμε άλλη πληγή. Η θέση της Ένωσης Κεντρώων είναι εναντίον της εκχώρησης του όρου Μακεδονία. Γι αυτό το παλιόχαρτο έχει διαλυθεί ένα Κοινοβουλευτικό Κόμμα. Οι διαδικασίες που θα τηρηθούν να είναι δημοκρατικές και συνταγματικές οτιδήποτε άλλο δεν αξίζει

Καμμένος: Αν η επιστολή περιέχει πληροφορίες που ενδεχομένως αλλάζουν το περιεχόμενο της Συμφωνίας τι θα λέμε; Άρα πρέπει να έρθει η επιστολή παραίτησης Κοτζιά. Το ΝΑΤΟ θα είναι ο φορέας πιστοποίησης Σύμβασης με τα δύο κοινοβούλια. Πρέπει να απαντήσετε γιατί δεν συνοδεύεται από το πρωτόκολλο.

Είναι σημαντικό ότι ο Πρόεδρος των Σκοπίων ο Ιβανόφ δεν υπογράφει.

Υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους ανεξάρτητους ότι δεν ενημερώθηκαν για την πλήρωση των θέσεων της επιτροπής. Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής παραδέχθηκε ότι υπάρχει κενό. Όμως είναι παράνομο ότι δεν ενημερώθηκαν όλοι οι ανεξάρτητοι για να δηλώσουν ενδιαφέρον για την συμμετοχή στην κλήρωση. Αυτές τις ημέρες βλέπω μεταξύ του Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά αντιπαράθεση. Αν αυτά τα ζητήματα αφορούν ουσιώδεις όρους και όχι δικονομικούς – ακούμε για χρηματισμούς για την Συμφωνία – εμείς έτσι θα το αφήσουμε; Αν τα μάθουμε μετά θα είναι αργά για να ακυρώσουμε την συμφωνία.

Δουζίνας (Πρόεδρος επιτροπής): έπρεπε να αλλάξει η σύνθεση της επιτροπής γιατί διαλύθηκαν ΚΟ και αυξήθηκαν οι ανεξάρτητοι. Επρεπε να τοποθετηθούν λοιπόν άλλοι 2 ανεξάρτητοι. Στο θέμα της επιλογής ανεξάρτητων: ήδη οι περισσότεροι ανεξάρτητοι είχαν εγγραφεί σε άλλες επιτροπές. Αυτό που συμφωνήθηκε είναι πως οι θέσεις της επιτροπής μας θα πληρωθούν στους ανεξάρτητους που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες. Σε αυτούς – 5 – 6 , εστάλη επιστολή και εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι 3

Καμμένος: Λάθος. Σε όλους έπρεπε να σταλεί επιστολή. Σε όλους του ανεξάρτητους βουλευτές. Διαβάστε το άρθρο να δείτε τι λεει

Βούτσης προς Καμμένο: Η δημιουργία εντυπώσεων έχει τα όριά της

Στην επεισοδιακή συνεδρίαση της επιτροπής παρενέβη και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, που απάντησε και στις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου για τα περί «κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων».

«Θέλω να δώσω κάποιες εξηγήσεις. Σας παρακαλώ κ. Καμμένο η δημιουργία εντυπώσεων έχει και τα όριά της» είπε αρχικά ο κ. Βούτσης για να προσθέσει σε άλλο σημείο αναφορικά με τον τρόπο τοποθέτησης ανεξάρτητων βουλευτών στις επιτροπές: «Καθείς εκ των ανεξαρτήτων δηλώνει τις επιτροπές που θέλει να είναι μέλος. Αν υπάρχει επικάλυψη εκεί πλέον γίνεται κλήρωση» και πρόσθεσε ότι στην Διάσκεψη η ευρύτερη πλειοψηφία συμφώνησε πως για την επιτροπή εθνικής άμυνας θα επιλεγούν εκείνοι οι βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

«Δεν δέχομαι πατερναλιστικές διαδικαστικές επισημάνσεις» είπε μεταξύ άλλων και απευθυνόμενος στον Π. Καμμένο συμπλήρωσε «όλο το τελευταίο διάστημα υφίσταμαι μια ρητορική περι πραξικοπημάτων και νοθεύσεων… Οι σκιές περι πραξικοπήματος δεν έχουν βάση».

Πάντως από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος ανέφερε «γυρίσαμε στην εποχή τον ομοιόμορφων. Αναφέρομαι στα ομοιόμορφα ψηφοδέλτια» ωστόσο το σχόλιο του προέδρου των ΑΝΕΛ έγινε μετά την αποχώρηση του κ. Βούτση από την αίθουσα.

Αμυράς προς Βούτση: Εντάξτε με στην Επιτροπή

Αίτημα να τον εντάξει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας κατέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής, Γιώργος Αμυράς, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος με ανακοίνωσή του.

Καμμένος σε Τσίπρα: Κυβέρνηση αποστασίας, χάσατε το ηθικό πλεονέκτημα

«Μετατρέψατε μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης σε κυβέρνηση αποστασίας. Είστε περήφανοι που η κυβερνητική σας πλειοψηφία στηρίζεται σε βουλευτές που εγκατέλειψαν τα κόμματα τους, που πάτησαν τις θέσεις τους, που αναίρεσαν τις δημόσιες δηλώσεις τους; Είστε περήφανοι που στο όνομα αυτής της συμφωνίας χάσατε το ηθικό πλεονέκτημα που διαφυλάξαμε μαζί για 4 χρόνια;».

Με τα λόγια αυτά ο Πάνος Καμμένος υποδέχθηκε ουσιαστικά την επόμενη κοινοβουλευτικά ημέρα της αποχώρησής του από το κυβερνητικό σχήμα και της προσχώρησης των ΑΝΕΛ στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή της βουλής που επεξεργάζεται τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε θλιβερή την ημέρα αυτή για την ελληνική Βουλή, κάνοντας λόγο για υπόγειες μεθοδεύσεις, αποχωρήσεις βουλευτών από κόμματα, αποστασίες διαγραφές και τελικά την διάλυση ενός κόμματος.

«Με μεθοδεύσεις εξωκοινοβουλευτικών παραγόντων καταφέρατε να μετατρέψετε από το 28-27 σε 29-26. Αυτή είναι η έμπνευση σας για μια κυβέρνηση της αριστεράς;. Σπάσατε ένα συνασπισμό που φτιάξαμε με τις πολιτικές μας διαφορές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πάνος Καμμένος προειδοποίησε πως όταν περάσουν τα χρόνια και οι πολίτες αποκτήσουν πρόσβαση στις ιστορικές πηγές θα διαπιστώσουν ποιοι «έστησαν» τη σημερινή ημέρα και ποιοι οδήγησαν στη συμφωνία αλλά και για ποιο λόγο. 

«Στην Ελλάδα χύθηκε πάρα πολύ αίμα απ’ όλες τις πλευρές μεταξύ αδερφών, γιατί κάποιοι μαχόντουσαν για τη Μακεδονία του Αιγαίου και κάποιοι άλλοι τους έλεγαν προδότες. Κοίταγα με τη μανία χτύπαγε τα χέρια του ο κ. Φίλης λέγοντας ονόματα νεκρών με μίσος που το τροφοδοτούσε ο κ. Κασιδιάρης», είπε και πρόσθεσε: «αν το κάνατε επειδή το επέβαλαν οι ξένες δυνάμεις, είμαι ο μόνος που γνωρίζω και καλά ξέρω ότι δεν σας πίεσε κανείς!

Ρώτησα γω προσωπικά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ υπεύθυνο για την Ευρώπη αν οι ΗΠΑ πιέζουν για την επίλυση ονοματολογικού στα Σκόπια και η απάντηση ήταν όχι και ότι επρόκειτο για πρωτοβουλία του Κοτζιά και με μεγάλη πίεση από Ευρώπη που θέλει να κάνει αγωγούς και μπίζνες εκεί. Δεν πιέζει λοιπόν η Αμερική! Αυτή τη στιγμή με αυτή τη συμφωνία και σας το λέω αυτό που είμαι ο πλέον φιλοαμερικανός, δυστυχώς ανατρέπεται η συνθήκη της Γιάλτας στα Βαλκάνια που θα οδηγήσει σε αιματοχυσία γιατί δεν έχει συμφωνηθεί από αμφότερες τις πλευρές».

Ο Πάνος Καμμένος σημείωσε ακόμα πως δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καθώς και οι δύο εμφανίζονται θετικοί στην σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.  Κατηγόρησε δε την κ. Μπακογιάννη για το Βουκουρέστι λέγοντας πως επιθυμούσε σφόδρα τη λύση και πως η τότε συμφωνία χάλασε χάρη στο βέτο που έθεσε ο Κώστας Καραμανλής που στη συνέχεια ανετράπη.

«Την παγκοσμιοποίηση δεν την θέλει ο Τραμπ αλλά το ίδρυμα Κλίντον και ο Σώρος», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.