Βουλή: Κατατίθεται το νομοσχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών

235
Βουλή: Κατατίθεται το νομοσχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου APS («Ηρακλής») για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών.

Σήμερα ή αύριο αναμένεται η ανάρτηση στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) της έκθεσης γνώμης επί του σχεδίου νόμου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, αναφέρθηκε σ’ αυτό από το βήμα του «Capital Link Invest in Greece Forum» στη Νέα Υόρκη, το οποίο, κατά τον ίδιο «αποτελεί μια καινοτόμο και συστημική λύση που μέσω της χρήσης κρατικών εγγυήσεων, θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες, να μειώσουν το “βουνό” των "κόκκινων" δανείων κατά 40%, να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση και να βελτιώσουν την κερδοφορία τους».

Από εκεί και πέρα, κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρετέθη στο συνέδριο Capital Link 21 στην Νέα Υόρκη ο ομιλητής Υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος μίλησε με εξαιρετικά ευνοϊκά σχόλια για όλο το εύρος των πρόσφατων κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων και των επιπτώσεων που θα έχουν για την προσέλκυση των επενδυτών στην Ελλάδα.

Στο περιθώριο του συνεδρίου το κλίμα ήταν ευνοϊκό για το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο αποτελεί «ανάσα» και σηματοδοτεί μια νέα περίοδο για το τραπεζικό σύστημα.

Το σχέδιο «Ηρακλής» αναμένεται να αναλάβει «κόκκινα» δάνεια που θα φτάσουν τα 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το συνολικό ποσό των τιτλοποιήσεων που προτίθενται να μεταφέρουν στον «Ηρακλή» οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.