Βουλή: Κόντρα Γεωργιάδη - Τσακαλώτου για πλεονάσματα και ανάπτυξη

52

Για πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη Βουλή.

«Στην πραγματικότητα αυτό για το οποίο πανηγυρίζετε δεν είναι λόγος θριαμβολογίας, αλλά η απόδειξη της οικονομικής αποτυχίας σας, διότι με αυτά τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, που αφαιρούν χρήματα από την εθνική οικονομία, έχετε πέσει έξω στο βασικό οικονομικό στόχο, που είναι η οικονομική ανάπτυξη», είπε, προσθέτοντας: «Κι έτσι, κάθε χρόνο, ο μόνος στόχος για τον οποίο πέφτετε διαρκώς έξω είναι το ύψος του ΑΕΠ γιατί, για να μπορείτε να κάνετε αυτό που κάνετε, να μοιράζετε επιδόματα τύπου Μαδούρο, αφού προηγουμένως στραγγαλίζετε την οικονομία, προσφέρετε μεγάλα επιχειρήματα στους ξένους δανειστές».

Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε ότι το πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ και οι προβλέψεις για πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση) έκαναν το χρέος βιώσιμο και έτσι δεν χρειαζόταν να ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση μείωση χρέους.

«Με αυτό βοηθούσατε τους Γερμανούς», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προς τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών, αντί να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να πάει «να λύσει τη διαφορά του» με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, διότι είναι εκείνος που είπε ότι η ζημιά στην ελληνική οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Να πάτε να του πείτε ότι λέει ψέματα και το σωστό επιχείρημα, επιχείρημα της πρώτης Δημοτικού", είναι αυτό του κ. Τσίπρα που πήγε να προσθέσει τη ζημία στην ελληνική οικονομία στο δημόσιο χρέος. Αντί να κάνετε τα κοκόρια στην ελληνική Βουλή, πηγαίνετε στα αφεντικά σας στην Ευρώπη και να τους πείτε πόσα δισ. ζημιά κάνατε, διότι ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι κάνατε 100 δισ. ζημιά όχι ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Στουρνάρας, ούτε κανείς άλλος», είπε προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σημείωσε, δε, ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ «μετράει την ελληνική οικονομία μέχρι τελευταίο ευρώ γιατί είναι ο βασικός μας δανειστής και σε αυτόν μένει να έχει τον ακριβή υπολογισμό και βάσει αυτού καθορίζονται τα δάνεια προς την ελληνική οικονομία».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έστρεψε το επιχείρημα για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα εναντίον της χώρας και της Οικονομίας.

«Μιλούσατε για τα εξαιρετικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά (4,5%), που ήταν αδύνατο να επιτευχθούν, για να δικαιολογήσετε τη ζημία. Κάνατε και πέρυσι και φέτος πολύ υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα κι έτσι αποδείξατε στην πράξη ότι δεν ήταν αδύνατο, ενώ δώσατε στους δανειστές μας δυστυχώς ένα πολύ αντίπαλο προς τη χώρα επιχείρημα.

Δηλαδή, λέμε όλοι ότι είναι πολύ υψηλό το 3,5% και να αλλάξει η Συμφωνία στο 2% και έρχεστε εσείς και λέτε ρεκόρ πρωτογενούς πλεονάσματος 7%. 'Άρα, η πολιτική σας επιλογή να στραγγαλίζετε την οικονομία για να επιτυγχάνετε πρωτογενή πλεονάσματα και παίρνετε ένα μικρό κλάσμα αυτών και να επιστρέφετε στην οικονομία υπό μορφή επιδομάτων, αποτελεί και το βασικό αντεπιχείρημα των δανειστών γιατί δεν πρέπει να μειώσουν το στόχο», είπε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσέθεσε ότι εκεί βρίσκεται το «έγκλημα» που έχει κάνει η κυβέρνηση στην οικονομία, διότι -όπως είπε προς τον υπουργό Οικονομικών- αν δεν είχατε πετύχει τόσο υψηλούς στόχους του πλεονάσματος, τότε, ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ