Βουλή: Κόντρα για τις δηλώσεις Δρίτσα

93

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα, για της "17 Νοέμβρη".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, καταγγέλλοντας ότι ο κ. Δρίτσας "με μία προκλητική και ανιστόρητη δήλωση, άφησε να εννοηθεί ότι η εγκληματική συμμορία των δολοφόνων της 17 Νοέμβρη δεν τρομοκράτησε την ελληνική κοινωνία και μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι οι δολοφονικές ενέργειες αφορούσαν τον πολιτικό χώρο της Δεξιάς".

Ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι όφειλαν η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο Αλέξης Τσίπρας να απαντήσουν και έπρεπε και ο κ. Δρίτσας να δώσει εξηγήσεις, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, "και όχι να περιφέρεται στα κανάλια, να λέει ότι αλλοιώθηκε η δήλωσή του", αν και αυτή ήταν συγκεκριμένη.

"Είναι προσβολή στους δημοκρατικούς θεσμούς, στα θύματα της 17 Νοέμβρη, προσβολή στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, προσβολή στη Βουλή, προσβολή στον ελληνικό λαό”, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

"Όταν κατεβαίνεις στο σπίτι πιο κάτω, και πας πιο κάτω και πιο κάτω και φτάνεις στο κελάρι και λες ότι δεν έχει άλλο κάτω, πάντα υπάρχει ένας κ. Βρούτσης που χτυπάει από κάτω, τουκ, τουκ, τουκ… ", απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και απευθυνόμενος στον Γιάννη Βρούτση είπε πως "αν ήταν έντιμος θα έλεγε αυτό που έγινε, δηλαδή ότι ο κ. Δρίτσας έκανε διευκρινιστική δήλωση".

"Όλες οι εκδοχές της Αριστεράς, η κομουνιστική, σοσιαλδημοκρατική, έχουν πολύ σαφή τοποθέτηση στο θέμα της τρομοκρατίας, για όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο. Είναι τόσο σαφής, που δεν μπορεί να παρεξηγηθεί, εκτός αν έχεις τον κ. Βρούτση να σου χτυπάει κάτω από το κελάρι και δείχνει ότι η συζήτηση μπορεί να πάει ακόμη πιο κάτω", σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας ότι η Αριστερά έχει αποδείξει ένα μέτωπο εναντίον της τρομοκρατίας.

"Αλλά, όπως έχουμε πει, και ο κ. Τσιάρας και η κ. Μπακογιάννη και οι άνθρωποι του πολιτισμού, άλλο αυτό και άλλο να μην εφαρμόζονται οι νόμοι. Άλλο αυτό και άλλο να λέμε στους φυλακισμένους ότι δεν έχουν δικαιώματα. Αυτό είναι το σημαντικό και αυτό είναι για το οποίο δεν θέλει να μιλήσει ο κ. Βρούτσης", ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε πως εάν δεν επιδειχθεί η αναγκαία ευελιξία και κατανόηση ότι οι νόμοι είναι για όλους, θα έχει ευθύνη και ο Γιάννης Βρούτσης διότι επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.

"Έχουμε έναν ισοβίτη αμετανόητο δολοφόνο και αυτήν τη στιγμή κινδυνεύει το πολιτικό σύστημα να τον μετατρέψει σε ήρωα, με την ολιγωρία και την άτεγκτη στάση της κυβέρνησης και με τις απαράδεκτες και ανιστόρητες δηλώσεις όπως αυτή που έκανε ο κ. Δρίτσας και που προφανώς αναγκάστηκε να ανακαλέσει, να διορθώσει, διότι κατάλαβε και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτές οι δηλώσεις δεν βοηθούν να περάσει στον κόσμο ότι συνολικά το πολιτικό σύστημα στέκεται απέναντι στην τρομοκρατία", είπε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

Ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε πως το ΚΙΝΑΛ έχει ζητήσει να εφαρμοστεί το δίκαιο και πως δεν μπορεί μία Δημοκρατία να ανεχθεί να καταλήξει απεργός πείνας.

"Το θέμα του Κουφοντίνα έχει καταδικαστεί ηθικά, νομικά, πολιτικά", ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

Ακόμα, συμπλήρωσε: "Καταδικάζουμε, με αφορμή όλο αυτό το θέμα, ότι ηλεκτρονικοί λογαριασμοί παγώνουν, ακόμα και δημοσιεύσεις εφημερίδων, που σημαίνει ότι μπαίνουμε σε περιορισμό ελευθεριών. Χθες το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ έβγαλε ανακοίνωση και πρέπει όλοι να έχουν ανοιχτά τα αυτιά και τα μάτια τους, διότι είναι σε βάρος του λαού και σε βάρος του λαϊκού κινήματος".

"Περιορισμός υπάρχει στο διαδίκτυο και όταν μιλάς για εθνικά θέματα", επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας και επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι "υπάρχει νόμος και πρέπει να ισχύει για όλους και τα ισόβια να είναι πραγματικά ισόβια". "Αυτός που κάνει απεργίας πείνας επιλέγει να πεθάνει με έναν τρόπο αλλά έχει στερήσει από 11 ανθρώπους το δικαίωμα να επιλέξουν και εκείνοι πώς θα πεθάνουν" τόνισε ο Κωνσταντίνος Χήτας, λέγοντας πως υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα με την πανδημία αλλά γίνονται καθημερινά πορείες και συγκεντρώσεις και αυτά πρέπει να σταματήσουν.

Επίσης, ζήτησε από όλες τις πλευρές να αντιληφθούν ότι "εκεί έξω μπορεί να εξελίσσεται μια ώσμωση των νέων τρομοκρατών ή των νέων αναρχικών στοιχείων που μπορεί να τους δούμε στο μέλλον".

Ακόμα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, τόνισε ότι "κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας καταδικάστηκε για τα εγκλήματα που διέπραξε. Κανείς δεν μιλάει για αθώωση ή "ηρωοποίησή" του. Μιλάμε για βασικό καθήκον και χρέος της Δημοκρατίας να εφαρμόζει τις αρχές δικαίου και ότι αν θέλουμε να παραμείνουμε κράτος δικαίου οφείλουμε να σεβόμαστε τα δικαιώματα των φυλακισμένων”.