Βουλή: Τώρα ζητούν γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο

195
Τώρα ζητούν γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο

Στην επιστημονική υπηρεσία της Βουλής παραπέμπει ο Νίκος Βούτσης το ζήτημα της επιβίωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε ως απόδειξη «θεσμικής προσήλωσης» την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στα του Κανονισμού του Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η επιστολή του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Βουλής κατέληγε: «Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής».

Ο Νίκος Βούτσης είπε ότι μετά από αίτημα των ΑΝΕΛ θα υποβάλλει αίτημα γνωμοδότησης προς την επιστημονική υπηρεσία προκειμένου να απαντήσει εάν μία Κοινοβουλευτική Ομάδα πέντε βουλευτών μπορεί να λειτουργεί ακόμα και αν κάποιοι εξ αυτών έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα.

«Δεσμεύτηκα ότι σήμερα το αργότερο αύριο πρωί θα θέσω το ερώτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο Βουλής για να υπάρξει μια γνωμοδότηση, την οποία θα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.

Εκτός αυτού απαντώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες σχετικά με το αν συνιστά αντιθεσμική παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο της Βουλής η επιστολή του πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας παράλληλα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού διατηρεί και την ιδιότητα του προέδρου της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Είναι και πρόεδρος μεγαλύτερου κόμματος. Είχε ανοίξει το θέμα ο κ. Τζανακόπουλος λέγοντας ότι αναζητείται τρόπος να κλείσουν και στη Βουλή διάφορες εκκρεμότητες. Εγινε έντονη σκληρή δημόσια συζήτηση και αισθάνθηκε την ανάγκη – και πολύ σωστά έκανε - ότι από την πλευρά του πλειοψηφούντος κόμματος και από την πλευρά της κυβέρνησης να τοποθετηθεί για το ζήτημα», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.

Διαψεύδοντας τα σενάρια που θέλουν οι υπό συζήτηση αλλαγές στον Κανονισμό να είναι προϊόν εκβιασμού από τους ΑΝΕΛ είπε «ήταν ένα θέμα που μας απασχολούσε να έχουν μια οντότητα οι πολιτικοί αρχηγοί.

Όμως δεν μας είχε έρθει ως πρόταση ή ως πίεση από κανέναν» και επανερχόμενος στην επιστολή και το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα είπε «Απολύτως θεσμικά και συνταγματικά σωστή η έκφραση αυτής της γνώμης, γνωστοποιεί με τον πιο αυστηρό τρόπο ότι δεν έχει καμία διάθεση να εμφανίζεται ως εκβιαζόμενος για τέτοιες αλλαγές».

Τέλος, απαντώντας στις ευθείες βολές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την Νέα Δημοκρατία να του καταθέσει πρόταση μομφής σημειώνοντας ότι σε μια τέτοια συζήτηση θα αποδείξει την θεσμική του προσήλωση στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. 

Ως εντολοδόχος του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά την έναρξη της επιτροπής του Κανονισμού του κοινοβουλίου ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επεκτείνει την συζήτηση για αλλαγές στα άρθρα που αφορούν τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων και την συγκρότηση των κοινοβουλευτικών ομάδων.