Βουλή: Υπερψηφίστηκαν τα μέτρα για τους πυρόπληκτους και τον μειωμένο ΦΠΑ σε πέντε νησιά

10
Μητσοτάκης: Θα καταργήσουμε το άσυλο

Υπερψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική τον περασμένο Ιούλιο.

«Τα μέτρα αυτά ήταν επιβεβλημένα και ήταν αυτονόητη η αντίδραση της πολιτείας απέναντι σε μια ανείπωτη τραγωδία, μια καταστροφή που πήρε μαζί της ανθρώπους και κόπους μιας ζωής», ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, και πρόσθεσε: «Από την πρώτη στιγμή, όπως είπαμε, τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Από τη δική μας πλευρά, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής, για να μπορέσουν οι άνθρωποι που επλήγησαν να βοηθηθούν στον αγώνα τους, για να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους».

Η Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους πληγέντες και τις δύο Δ.Ο.Υ., είναι ανοιχτό στα αιτήματα των πυρόπληκτων «και αν απαιτηθεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν ανεπαρκή τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων της φονικής πυρκαγιάς του Ιουλίου και ανεπαρκή τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.

Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης επέμειναν ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή.

«Υπάρχει έντονη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής γιατί δεν έχουν προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά έργα. Είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό, το οποίο αποδεικνύει από τη μια μεριά την ολιγωρία της Κυβέρνησης, αλλά κυρίως την εγκατάλειψη από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία έχει τη βασική ευθύνη για όλα αυτά τα έργα τα οποία δεν έγιναν και είχαμε το τραγικό περσινό αποτέλεσμα τέτοια ημερομηνία», ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου και τόνισε ότι η καταστροφή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί σύμφωνα με το πόρισμα του καθηγητή Κ. Συνολάκη.

«Δεν είναι δυνατόν να καίγονται εκατό άνθρωποι, να φταίνε οι προηγούμενοι και εσείς να μην έχετε καμία ευθύνη. Λίγη συστολή, λίγη ντροπή, λίγο σεβασμός στα θύματα!», απευθύνθηκε στην κυβέρνηση ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος.

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ ανέφερε ότι ενώ η ΠΝΠ μιλούσε για βοήθεια των 5.000 ευρώ και των 8.000 ευρώ στις οικογένειες και στις επιχειρήσεις αντίστοιχα, στην Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε έξι μέρες μετά, στις 30 Ιουλίου, περιορίστηκε το όριο της παροχής της οικονομικής ενίσχυσης υπό την προϋπόθεση να έχει διενεργηθεί ο δευτεροβάθμιος έλεγχος. «Μαθαίνουμε ότι λόγω αυτού του περιορισμού, είτε καθυστέρησαν πάρα πολύ να πάρουν την οικονομική ενίσχυση που την είχαν ανάγκη είτε δεν την έχουν πάρει μέχρι σήμερα», είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ