Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 161 ψήφους η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

124

Με τη στήριξη 161 βουλευτών από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι εγκρίθηκε το άρθρο που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι γονείς.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας συνολικά ψήφισαν 264 βουλευτές. Υπέρ του άρθρου 8 ψήφισαν 161 και κατά 103.

Να σημειωθεί ότι οι τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες που στήριξαν την διάταξη διαθέτουν συνολικά 171 βουλευτές που σημαίνει ότι 10 βουλευτές έλειπαν από την διαδικασία.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το επίμαχο άρθρο 8 οι Θεόδωρος Παραστατίδης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ενώ οι Μάρκος Μπόλαρης, Γεωργία Γεννιά και Γιάννης Καραγιάννης εξέφρασαν την διαφωνία τους διά της αποχής.

Ως απών καταγράφηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, όχι γιατί διαφωνεί με την διάταξη αλλά γιατί έφτασε καθυστερημένος στην Ολομέλεια της Βουλής.

Επίσης απόντες ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος η Άννα Βαγενά και η Νίνα Κασιμάτη.

Ως διαφοροποίηση καταγράφεται και η υπερψήφιση του άρθρου 8 από την Κατερίνα Μάρκου της Νέας Δημοκρατίας. Η Κατερίνα Μάρκου ως εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο ανέπτυξε την αρνητική στάση του κόμματός της. Ωστόσο, η ίδια ψήφισε υπέρ.

Στο «ΝΑΙ» τοποθετήθηκαν και Ντόρα Μπακογιάννη, Όλγα Κεφαλογιάννη και Νίκη Κεραμέως. Απουσίαζαν συνολικά οκτώ βουλευτές μεταξύ των οποίων οι πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ακόμα, απουσίαζε ο Θεόδωρος Φορτσάκης.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη όσοι διαφωνούσαν με την ρύθμιση επέλεξαν την αποχή. Πρόκειται για τους Ανδρέα Λοβέρδο, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, Μιχάλη Τζελέπη, Γιώργο Αρβανιτίδη και Γιώργο Καρρά.

Τέλος, από τους ΑΝΕΛ διαφοροποιήθηκαν οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις που ψήφισαν υπέρ της ρύθμισης. Ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος απείχε.

Από τους ΑΝΕΛ ο Βασίλης Κόκκαλης έστειλε επιστολική ψήφο με την οποία δήλωσε ότι καταψηφίζει το άρθρο 8.

Να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία έγινε με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που έχει εγκατασταθεί στα βουλευτικά έδρανα, γι΄ αυτό και δεν ακολουθήθηκε η παραδοσιακή διαδικασία της εκφώνησης του ονομαστικού καταλόγου και της δήλωσης ψήφου διά μικροφώνου από τους βουλευτές.

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και αναδοχή

Ψηφίστηκε επί της αρχής με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα «μέτρα για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής».

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν.ωωωω