Βρετανία: Άγαλμα αφιερωμένο στην Γκρέτα Τούνμπεργκ σε πανεπιστήμιο (Photos)

59
Βρετανία: Άγαλμα αφιερωμένο στην Γκρέτα Τούνμπεργκ σε πανεπιστήμιο

Αποκαλύφθηκε την Τρίτη το άγαλμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Πανεπιστήμιου του Γουίντσεστερ στη Βρετανία.

Το μπρούτζινο άγαλμα της γνωστής ακριβίστριας έχει προκαλέσει διαμάχη για τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την ανέγερσή του.

Το έργο ονομάζεται «Κάνε τη διαφορά» και αποτελεί το πρώτο σε πραγματικό μέγεθος άγαλμα της νεαρής Σουηδέζας ακτιβίστριας για το κλίμα που φτιάχτηκε στον κόσμο. Το άγαλμα δημιούργησε η Κριστίν Τσαρλσγουόρθ και τοποθετήθηκε στον χώρο του Πανεπιστήμιου του Γουίντσεστερ στη νότια Αγγλία.

«Υπερήφανο» που τιμά την 18χρονη Σουηδέζα, το πανεπιστημιακό ίδρυμα αναγνώρισε ότι η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι «για πολλούς μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα» και πως είναι καλοδεχούμενος «ένας συνετός διάλογος και συζητήσεις με κριτική», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αντιπρύτανης Τζόι Κάρτερ.

Ο φοιτητικός σύλλογος του Πανεπιστημίου εξέφρασε τον θαυμασμό του για την Γκρέτα Τούνμπεργκ, όμως κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του το ποσό που δαπανήθηκε για την ανέγερση του αγάλματος. Συγκεκριμένα, δαπανήθηκαν σχεδόν 24.000 λίρες.

Ο φοιτητικός σύλλογος ζητεί το ίδιο ποσό να διατεθεί στις υπηρεσίες υποστήριξης των φοιτητών.

«Βρισκόμαστε σε μια χρονιά Covid, πολλοί φοιτητές δεν έχουν πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη, πολλοί από αυτούς προσπαθούν να σπουδάσουν διαδικτυακά και χρειάζονται πραγματική στήριξη», δήλωσε στο BBC η πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών, Μέγκαν Μπολ.

Το σωματείο προσωπικού του πανεπιστημίου κατήγγειλε την «αλαζονεία» της ανέγερσης του αγάλματος, επικρίνοντας και αυτό το ποσό που επενδύθηκε, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποφυγή απολύσεων και περικοπών του προϋπολογισμού.

Ο αντιπρύτανης ανέφερε πως το άγαλμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ χρηματοδοτήθηκε από κεφάλαια, τα οποία αφορούσαν έργα του κτιρίου, μπροστά από το οποίο στέκεται το άγαλμα, τονίζοντας πως δεν ανακατευθύνθηκαν κονδύλια για την «στήριξη φοιτητών ή την στελέχωση του προσωπικού για τη χρηματοδότηση του έργου».

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος αντιστοιχούν στο άνοιγμα ενός νέου εμβληματικού κτιρίου του πανεπιστημίου, «ένα από τα πιο πράσινα» της πόλης, που διαθέτει σύστημα συλλογής βρόχινου νερού και φωτοβολταϊκά πάνελ.

«Το άγαλμα είναι ένα σύμβολο της δέσμευσής μας να καταπολεμήσουμε την οικολογική και κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την ώθηση της 26ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2021, επίσης γνωστή ως COP26, που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο στη Γλασκόβη (Σκωτία)», αναφέρει το βρετανικό πανεπιστήμιο.