Βρετανία: Ανοίγει αύριο το Κοινοβούλιο - «Μη νόμιμη» η απόφαση του Τζόνσον

294
Βρετανία: «Ναι» στην αναβολή του Brexit

Αύριο, Τετάρτη, θα λειτουργήσει η Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία, μετά  από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Το βρετανικό Δικαστήριο κήρυξε «άκυρη» και «μη νόμιμη» την ενέργεια της Κυβέρνησης να διακόψει για διάστημα πέντε εβδομάδων τις εργασίες της, εξουσιοδοτώντας τον πρόεδρο του σώματος για τα επόμενα βήματα.

Ο Πρόεδρος του βρετανικού Κοινοβουλίου, Τζον Μπέρκοου, δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους αρχηγούς των κόμματων ή εκπροσώπους τους ώστε να τους ενημερώσει αρμοδίως ότι οι βουλευτές πρέπει να επιστρέψουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα αύριο (13:30 ώρα Ελλάδος).

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι «Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι μία απόφαση που πρέπει να σεβασθούμε».

Ωστόσο, πρόσθεσε «Πρέπει να πω πως διαφωνώ κάθετα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Δεν πιστεύω πως η απόφαση αυτή είναι ορθή, ωστόσο θα προχωρήσουμε και το Κοινοβούλιο θα ανοίξει ξανά. Προφανώς και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία των δικαστών όπως σεβόμαστε και το λειτούργημά τους», ανέφερε ακόμα ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Σύμφωνα με τον νόμο, ως αυτός έχει, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι και να γίνει, αλλά το συνταρακτικό για μας τώρα είναι να κάνουμε μια καλή συμφωνία», πρόσθεσε ο Μπόρις Τζόνσον. 

Την παραίτηση του Τζόνσον ζητά η αντιπολίτευση

Έπειτα από την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η αρχηγός των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον, δήλωσε ότι «πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει μετά από αυτή την απόφαση, εξαπάτησε την βασίλισσα και εμπόδισε τους βουλευτές να πράξουν το καθήκον τους».

Την ίδια ώρα αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, από το Μπράιτον και το συνέδριο του κόμματος τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός πρέπει να σκεφτεί τη θέση του μετά από αυτή την απόφαση», ενώ οι σύνεδροι ζητούσαν με φωνές να παραιτηθεί ο Τζόνσον.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι αντιδράσεις και τα εσωκομματικά πυρά  από βουλευτές των Συντηρητικών, όπως η Άμπερ Ραντ η οποία παρότι θεωρείται υπέρμαχος του Brexit τόνισε ότι «η κυβέρνηση άφηνε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει νομικό πρόβλημα».

Επίσης, το πρώην μέλος των Συντηρητικών και βουλευτής Ντομινικ Γκριβ τόνισε με δηλώσεις στο Sky News «ότι η μόνη λύση πια για τη κυβέρνηση Τζόνσον είναι να συνεργαστεί με τη Βουλή».