Αγγλία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφους από την εποχή του χαλκού δίπλα στο Στόουνχεντς

126
Τάφους από την εποχή του χαλκού ανακάλυψαν αρχαιολόγοι δίπλα στο Στόουνχεντς στην Αγγλία.

Τάφους από την εποχή του χαλκού ανακάλυψαν αρχαιολόγοι δίπλα στο Στόουνχεντς στην Αγγλία.

Ανάμεσα στα ευρήματα που ανέσυραν οι αρχαιολόγοι κατά τις προκαταρκτικές τους εργασίες σε μια περιοχή του Στόουνχεντς, συγκαταλέγονται τάφοι από την εποχή του χαλκού, νεολιθικά κεραμικά και απομεινάρια ενός μυστηριώδους περιβλήματος σε σχήμα C το οποίο μπορεί να αποτελούσε μια προϊστορική βιομηχανική περιοχή.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις είναι ένα μοναδικό σχιστολιθικό αντικείμενο που θα μπορούσε να ανήκει σε ένα μεγαλύτερο σύνολο που βρέθηκε σε έναν τάφο 4.000 ετών, σύμφωνα με την Guardian.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένα καρεκλάκι μωρού θαμμένο δίπλα σε ένα μικρό, απλό ποτήρι.

Οι τάφροι που πλαισιώνουν το περίβλημα σε σχήμα C περιέχουν μια καμένη τσακμακόπετρα γεγονός που δηλώνει ότι μια συγκεκριμένη τελετουργία έλαβε χώρα εκεί πριν από χιλιάδες χρόνια.

Νότια του διάσημου αρχαιολογικού χώρου του Στόουνχεντζ, οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε νεολιθικά κεραμικά με αυλακώσεις που πιθανώς άφησαν εκεί άνθρωποι που έχτισαν το διάσημο μεγαλιθικό μνημείο ή το επισκέφτηκαν.

«Βρήκαμε πολλά στοιχεία για τους ανθρώπους που έζησαν σε αυτό το τοπίο πριν από χιλιάδες χρόνια, ίχνη από την καθημερινότητα αλλά και το θάνατο αυτών των ανθρώπων, προσωπικά αντικείμενα», λέει ο Ματ Λέιβερς, βοηθός αρχαιολόγος και σύμβουλος του οδικού έργου.

To Στόουνχεντζ είναι νεολιθικό μεγαλιθικό μνημείο του οποίου η διαμόρφωση συνεχίστηκε ως την Εποχή του Χαλκού, στην κομητεία του Γουΐλτσιρ, περίπου 13 χλμ βορειοδυτικά του Σόλσμπερι.

Πρόκειται για έναν κύκλο μεγαλίθων, που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις πλέον αποδεκτές αρχαιολογικές εκτιμήσεις ανάμεσα στο 2500 π.Χ. και το 2000 π.Χ.

Το αρχαιότερο κυκλικό ανάχωμα και η περιφερειακή τάφρος, που ανήκουν σε πρωιμότερη φάση του μνημείου, χρονολογήθηκαν προσφάτως περί το 3100 π.Χ.