Βρετανία: Δεν αποκλείει νέο Δημοψήφισμα για το Brexit η Μέι

77
Βρετανία: Καταψηφίστηκε η συμφωνία της Μέι για το Brexit

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο ενός νέου Δημοψηφίσματος για το Brexit, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Παράλληλα, σε ομιλία της πρότεινε μία «προσφορά δέκα σημείων σε κάθε έναν βουλευτή που θέλει να εκπληρωθεί το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος».

Η Τερέζα Μέι ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα επιδιώξει να καταλήξει σε εναλλακτικές διευθετήσεις για να αντικαταστήσει το backstop μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, ώστε να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί.

Παράλληλα, η Βρετανή πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που το backstop τεθεί σε ισχύ, η Κυβέρνηση θα διασφαλίζει ότι η Βρετανία θα παραμείνει ευθυγραμμισμένη με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Στην πρότασή της προβλέπεται ότι οι τελικές συνθήκες για τις μελλοντικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν την έγκριση των βουλευτών.

Παράλληλα, η Τερέζα Μέι δεσμεύτηκε για ένα νέο νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των εργαζομένων, που θα εγγυάται ότι δεν θα είναι λιγότερο ευνοϊκά απ' αυτά στην Ένωση, ενώ δεσμεύτηκε ότι το επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος δεν θα μεταβληθεί μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε.

Η πρόταση της Τερέζα Μέι έχει αναφορές για το διμερές εμπόριο και για τη διακίνηση αγαθών και τη διενέργεια ελέγχων, προκειμένου να προστατευτούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θέλησε να δώσει έναν αυξημένο ρόλο στους βουλευτές, τόσο για συστήματα τελωνειακού συμβιβασμού, ενώ δεσμεύτηκε ότι τα μέλη του Κοινοβουλίου θα αποφασίσουν για το εάν η συμφωνία θα μπορεί να είναι αντικείμενο νέου Δημοψηφίσματος.

Ακόμα, ανέφερε ότι υπάρχει νομικό καθήκον για να διασφαλίσει τις αλλαγές που φέρνει η νέα συμφωνία.