Βρετανία: Η Μέι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης με 200 ψήφους υπέρ

130

Με 200 ψήφους θετικές ψήφους επί συνόλου 317, η Τερέζα Μέι εξασφάλισε την παραμονή της στην αρχηγία των Συντηρητικών της Βρετανίας και κατ'επέκταση στην πρωθυπουργία, μετά την σημερινή ψηφοφορία που διεξήχθη με αφορμή την πρόταση μομφής που είχαν υποβάλλει εναντίον της βουλευτές του κόμματος της.

Σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος οι βουλευτές δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πρόταση μομφής ως όπλο αποπομπής της Τερέζα Μέι για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Νωρίτερα, μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής 1922, η Τερέζα Μέι είπε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι «πολύ πολύ άσχημη» για να προχωρήσει το κόμμα σε αντικατάσταση της ηγεσίας του, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία και εγκαίρως τη διαδικασία του Brexit.

Ενώ όπως ανέφερε ένας βουλευτής που ήταν παρών στη συνάντηση αυτή ανακοίνωσε απόψε στους βουλευτές του κόμματός της η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, την απόφασή της να μην είναι υποψήφια στις επόμενες γενικές εκλογές το 2022.

Σημειώνεται πως σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της «Επιτροπής 1922», Γκράχαμ Μπρέιντι, ανακοίνωσε πως το όριο των επιστολών που απαιτούνται προκειμένου να κατατεθεί πρόταση είχε ξεπεραστεί καθώς απαιτούνταν 48 τέτοιες επιστολές.

H νίκη της Τερέζα Μέι κάνει ορατό το ενδεχόμενο οι ηγέτες των 27 της Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρουν διαβεβαιώσεις προς την Τερέζα Μέι στη αυριανή Σύνοδο Κορυφής με στόχο να βοηθήσουν στην επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit.

Το Reuters επικαλείται αξιωματούχο από τις Βρυξέλλες, ο οποίος ανέφερε ότι η Ε.Ε. μπορεί να προσφέρει κάποιες διαβεβαιώσεις, σε περίπτωση που αυτές δεν θα αλλάξουν τα βασικά σημεία του προσχεδίου για το Brexit.

Η ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, Αρλίν Φόστερ, που συναντήθηκε νωρίτερα με την Μέι, ήταν σαφής: χρήσιμη η συνάντηση, είπε αλλά και μια ευκαιρία «να υπογραμμιστεί γιατί η τρέχουσα συμφωνία είναι επικίνδυνη για την οικονομία μας και την ενότητα».