Βρετανία: Ιστορική συνάντηση Μέι με Κόρμπιν

225
Βρετανία: Ιστορική συνάντηση Μέι με Κόρμπιν

Θετικά ολοκληρώθηκε η πρώτη, ιστορική συνάντηση μεταξύ της Τερέζα Μέι και του Τζέρεμι Κόρμπιν για μια συμβιβαστική λύση στο Brexit.

«Οι συνομιλίες σήμερα ήταν εποικοδομητικές, και οι δύο πλευρές επέδειξαν ευελιξία και δεσμεύτηκαν να δώσουν τέλος στην τρέχουσα αβεβαιότητα γύρω από το Brexit. Συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα εργασίας που διασφαλίζει ότι θα ανταποκριθούμε με επιτυχία (στην απόφαση) του βρετανικού λαού, προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας και την ασφάλεια», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι η διάρκειας περίπου δύο ωρών συνάντηση πήγε «πολύ καλά» και ότι υπήρξαν  «εποικοδομητικές, επεξηγηματικές συζητήσεις για το πως θα "σπάσουν" το αδιέξοδο της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει νέα συνάντηση σύντομα.

Παράλληλα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν σημείωσε ότι συμφώνησε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να συστήσουν «ένα πρόγραμμα εργασίας μεταξύ των ομάδων τους ώστε να εξερευνήσουν το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας».

Κάθε κόμμα έχει ορίσει μια διαπραγματευτική ομάδα, η οποία θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα το βράδυ, ενώ αύριο, Πέμπτη 4 Απριλίου, οι δύο ομάδες θα πραγματοποιήσουν συζητήσεις επί των τεχνικών θεμάτων.

Σύμφωνα με το BBC, και οι δύο πλευρές έδειξαν ευελιξία κατά τη διάρκεια της συζήτησης που στόχο έχει τη δημιουργία ένος «κοινού σχεδίου» επί του διαζυγίου.

Ωστόσο, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ωστόσο έσπευσε να σημειώσει ότι «δεν υπήρξε τόσο μεγάλη αλλαγή (σ.σ. στις θέσεις της Μέι) όσο θα περίμενα», ενώ είπε πως η συνάντηση ήταν μεν χρήσιμη, αλλά δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν μαζί με την πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ και ο υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας, Τζούλιαν Σμιθ.

Τον Τζέρεμι Κόρμπιν συνόδευαν ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ, η σκιώδης υπουργός επιχειρηματικότητας, Ρεμπέκα Λονγκ - Μπέιλι και ο υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας, Νικ Μπράουν, όπως και ο διευθυντής επικοινωνίας και στρατηγικής του Κόρμπιν.

Η πρωθυπουργός είχε αμέσως μετά συνάντηση με την ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον, η οποία εξέφρασε ανησυχία ότι «η βιασύνη για έναν συμβιβασμό θα οδηγήσει σε έναν κακό συμβιβασμό».

Η Νίκολα Στέρτζιον τάσσεται υπέρ δεύτερου δημοψηφίσματος, μαζί με άλλα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, Πράσινοι, Plaid Ουαλίας και η Ανεξάρτητη Ομάδα ).

Στην ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι προτεραιότητα, εν μέσω της κρίσης του Brexit, είναι να τεθεί το θέμα στους πολίτες με ένα δημοψήφισμα, που θα έχει την επιλογή της παραμονής στο ψηφοδέλτιο, ενώ οποιοσδήποτε συμβιβασμός επιτευχθεί θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους πολίτες, μαζί με την διατήρηση της επιλογής για ανάκληση του άρθρου 50.

«Συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει ένα καλό Brexit και ότι οι πολίτες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθούν σε χειρότερη κατάσταση», αναφέρουν.

Στο μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος ενός ‘no deal’ είναι «ανησυχητικά υψηλός».

Νωρίτερα, Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν σήμερα με 311 κατά και 310 υπέρ τη συνέχιση «ενδεικτικών ψηφοφοριών», με τη συμμετοχή του πρόεδρου της Βουλής Τζον Μπέρκοου στην ψηφοφορία καθώς υπήρξε ισοψηφία.

Οι «ενδεικτικές ψηφοφορίες» είναι η διαδικασία επί της οποίας οι Βρετανοί βουλευτές ψηφίζουν επί μιας σειράς επιλογών που αποσκοπούν στη δοκιμή της βούλησης του Κοινοβουλίου και να δει τι επιθυμεί η πλειοψηφία.