Βρετανία: «Καταρρέει» η Μέι - Πρόταση μομφής από βουλευτές των συντηρητικών

163

Ραγδαίες είναι οι  εξελίξεις στη Βρετανία, έπειτα από τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας για το Brexit.

Ομάδα ευρωσκεπτικιστών του Συντηρητικού Κόμματος που συναντάται σε λίγη ώρα στο Λονδίνο σχεδιάζει την ανατροπή της Τερέζα Μέι.

Στο μεταξύ, ο  συντηρητικός βουλευτής και υπέρμαχος του Brexit, Τζέικομπ Ρις – Μογκ, κατέθεσε πρόταση μομφής, ζητώντας από την πρωθυπουργό της Βρετανίας να κάνει πίσω, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας.

Λίγη ώρα αργότερα, ανάλογη επιστολή κατέθεσε στον πρόεδρο της επιτροπής 1922, Σερ Γκράχαμ Μπράντι, δεύτερη επιστολή πρότασης μομφής κατά της Βρετανής πρωθυπουργού.

Ο συντηρητικός βουλευτής διαψεύδει ότι η κίνησή του έχει να κάνει με προσωπικές φιλοδοξίες ή ότι σκοπεύει να διεκδικήσει την ηγεσία των συντηρητικών.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο «Sky», oι εσωκομματικοί αντίπαλοι της Τερέζα Μέι αναμένεται να συναντηθούν το απόγευμα.

Τουλάχιστον 48 βουλευτές αναμένεται να καταθέσουν πρόταση μομφής, που θα οδηγήσει στην ανατροπή της Τερέζα Μέι από την πρωθυπουργία.

Παραιτήθηκαν τέσσερις υπουργοί και δύο σύμβουλοι

Η πρόταση δυσπιστίας έρχεται μετά το μπαράζ παραιτήσεων υπουργών της κυβέρνησης, με κορυφαία αυτή του υπουργού Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ.

Εκτός του Ράαμπ, παραιτήθηκε η υπουργός Εργασίας, Εσθέρ ΜακΒέι, καθώς και οι Σουέλα Μπρέιβμαν, που επίσης έχει το χαρτοφυλάκιο του Brexit και η Σαισέλα Βάρα, υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας.

Ακόμα, παραιτήθηκαν οι σύμβουλοι των υπουργών Δικαιοσύνης, Ρανίλ Τζαγαγουαρντένα και Παιδείας, Αν-Μαρί Τρεβελιάν.

Εκπρόσωπος Μέι: «Η Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός παρά την πρόταση μομφής»

Πάντως, εκπρόσωπος της Μέι διεμήνυσε ότι η πρωθυπουργός θα δώσει μάχη εναντίον κάθε πρότασης μομφής, καθώς σκοπεύει να παραμείνει πρωθυπουργός όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 29 Μαρτίου.

Μέι: «Ή η δική μου συμφωνία ή καμία για το Brexit»

Παρά τις παραιτήσεις, η Τερέζα Μέι δεν έδειξε καμία διάθεση να υποχωρήσει κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής, παρουσιάζοντας στους βουλευτές τις επιλογές που υπάρχουν.

Όπως είπε «Η επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση».

Επίσης, η Μέι υπενθύμισε ότι όταν έγινε πρωθυπουργός της Βρετανίας, δεν υπήρχε σχέδιο για το Brexit. «Ορισμένοι δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσε να γίνει (το Brexit). Δεν το δέχτηκα» είπε και πρόσθεσε «ήταν μια απογοητευτική διαδικασία. Έχει αναγκάσει το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίσει δύσκολα ζητήματα...».

«Τώρα εναπόκειται στο βρετανικό λαό να κάνει αυτό που είναι προς το εθνικό συμφέρον» πρόσθεσε η Μέι.

Ράαμπ: Είναι μία «φρικτή συμφωνία»

Για «φρικτή συμφωνία» έκανε λόγο ο Ντόμινικ Ράαμπ μιλώντας στο Sky News μετά την παραίτησή του.

Ο Ράαμπ εξήγησε τη διαφωνία του με τη συμφωνία και κάλεσε την Τερέζα Μέι να αλλάξει πορεία.

«Ένιωθα ότι η προτεινόμενη συμφωνία έχει δύο μοιραία ελαττώματα. Το πρώτο είναι οι μάλλον αρπακτικοί όροι που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που θεωρώ ότι θα απειλήσουν την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε.

Ο παραιτηθείς υπουργός Brexit διαφωνεί επίσης και σε όσα προβλέπονται για την αναστολή, που ενδέχεται να κλειδώσει τη χώρα μόνιμα σε ένα επιζήμιο για την οικονομία και καταστροφικό για τη δημοκρατία καθεστώς.

Πάντως, ο Ράαμπ χαρακτήρισε «ομαδική προσπάθεια» τη διαδικασία, σημειώνοντας ότι δεν κατηγορεί τη Μέι.

Κόρμπιν: Αν ο υπουργός Brexit δεν στηρίζει τη συμφωνία, τότε δεν μπορούν και οι βουλευτές

Επίθεση κατά της Τερέζα Μέι εξαπέλυσε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που κατηγόρησε την Βρετανίδα πρωθυπουργό ότι ωθεί την κυβέρνησή της προς το χάος.

Όπως τόνισε, η συμφωνία για το Brexit που είναι μια «τεράστια και επιζήμια αποτυχία».

«Η συμφωνία για την αποχώρηση και η πολιτική δήλωση αντιπροσωπεύουν μια τεράστια και επιζήμια αποτυχία», δήλωσε ο Κόρμπιν στη Βουλή των Κοινοτήτων αφού η πρωθυπουργός παρουσίασε σήμερα το σχέδιό της για το Brexit, προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση ... βρίσκεται σε χάος».

Σύμφωνα με τον Κόρμπιν, η συμφωνία της Μέι δεν εμπεριέχει τις έξι προϋποθέσεις που έθεταν οι Εργατικοί.

«Μετά από δύο χρόνια άτσαλων διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση έφερε μια συμφωνία που παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές της πρωθυπουργού και δεν συγκεντρώνει τις έξι προϋποθέσεις μας», ανέφερε.

Μάλιστα, σχολίασε και την παραίτηση του Ντόμινικ Ράαμπ λέγοντας ότι όταν ο υπουργός Brexit δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία, ούτε οι βουλευτές μπορούν να τη στηρίξουν.

Μεγάλη πτώση για τη στερλίνα

Μετά τις παραιτήσεις, η στερλίνα κατέγραψε τεράστια πτώση έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών.

Η πτώση έγινε πιο έντονη μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Ράαμπ, με αποτέλεσμα το βρετανικό νόμισμα να υποχωρήσει στο 1,9%, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2017, στο 1,2789 δολάρια.

Το δεκαετές ομόλογο υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,41%.