Βρετανία: Νέο χαρτονόμισμα 50 λιρών με τον Άλαν Τούρινγκ (εικόνες)

97
Βρετανία: Νέο χαρτονόμισμα 50 λιρών με τον Άλαν Τούρινγκ (εικόνες)

Το νέο χαρτονόμισμα των 50 βρετανικών λιρών παρουσίασε την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Σε αυτό το χαρτονόμισμα δεσπόζει το πρόσωπο του Άγγλου μαθηματικού, Άλαν Τούρινγκ, ο οποίος συμμετείχε στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών μηνυμάτων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ο Τούρινγκ είναι πιο γνωστός για το έργο του στην αποκρυπτογράφηση, που βοήθησε να τερματιστεί ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος», ανέφερε ο διοικητής της BoE, Άντριου Μπέιλι, κατά τη διάρκεια της τελετής.

Ο Άλαν Τούρινγκ, γεννήθηκε το 1912 στο Λονδίνο και είναι διάσημος για τη συμμετοχή του στην αποκωδικοποίηση της συσκευής Enigma, την οποία χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μια ιστορία που αφηγείται η ταινία «Το παιχνίδι της μίμησης».

Ακόμα, διαδραμάτισε «καθοριστικό ρόλο» στην ανάπτυξη των πρώτων υπολογιστών, όταν εργάστηκε στο National Physical Laboratory και κατόπιν στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών του, ασχολήθηκε με την τεχνητή νοημοσύνη και δημιούργησε το τεστ Τούρινγκ, που εξετάζει την «ευφυία» μιας μηχανής, μέσω γραπτής συζήτησης με έναν άνθρωπο.

Ο Άντριου Μπέιλι υπογράμμισε, επιπλέον, ότι ο επιστήμονας ήταν «ομοφυλόφιλος και για τον λόγο αυτόν του συμπεριφέρθηκαν πολύ άσχημα».

Ο Άλαν Τούρινγκ καταδικάστηκε το 1952 για «απρέπεια» έχοντας συνάψει σχέση με έναν άνδρα, κατόπιν υπέστη χημικό ευνουχισμό διάρκειας ενός έτους.

Πέθανε το 1954 από δηλητηρίαση με κυάνιο. Η νεκροψία νεκροτομή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για αυτοκτονία.

Το 2009, ο Πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, είχε ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της Βρετανίας για τη μεταχείριση του μαθηματικού, ο οποίος έλαβε χάρη μετά θάνατον από τη βασίλισσα το 2013.

Ο Άλαν Τούρινγκ αντικαθιστά στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών τους Τζέιμς Βατ και Μάθιου Μπούλτον, τους «πατέρες» της ατμομηχανής.