Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον ζητά πρόωρες Εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου

109
Τζόνσον προς Βρετανούς βουλευτές: «Ή ψηφίζετε τη συμφωνία για το Brexit ή πάμε σε πρόωρες Εκλογές»

Αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων Εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου υπέβαλε ο Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας. Η συζήτηση και ψήφιση επί του αιτήματος θα γίνει τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου.

Πάντως, το βρετανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Λόγο της Βασίλισσας, με ψήφους 310 υπέρ και 294 κατά.

Ο Μπόρις Τζόνσον αιτιολόγησε το αίτημά του επικαλούμενος την καθυστέρηση του Brexit, υπέρ της οποίας ψήφισε το κοινοβούλιο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η συγκεκριμένη καθυστέρηση «θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ καιρό», καθώς οι Βρυξέλλες θα ανταποκριθούν στο αίτημα παράτασης.   

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα δώσει περισσότερο χρόνο στους βουλευτές να συζητήσουν το νομοσχέδιο για το Brexit, μόνο εάν συμφωνήσουν στη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, και προέτρεψε το κόμμα των Εργατικών να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο BBC ανέφερε ότι οι βουλευτές θα έχουν περισσότερο χρόνο για να ελέγξουν τη νομοθεσία, εάν οι γενικές εκλογές γίνουν στις 12 Δεκεμβρίου.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέφερε ότι θα δώσει ευκαιρία στην αντιπολίτευση για να συνεχίσει να εξετάζει το νομοσχέδιο για το Brexit που «πάγωσε» έως τις 6 Νοεμβρίου, ημέρα που θα πρέπει να διαλυθεί η Βουλή, εφόσον οι εκλογές γίνουν με βάση την πρότασή του για τις 12 Δεκεμβρίου.

Επίσης, υποστήριξε ότι εάν οι Εργατικοί πουν «όχι» σε εκλογές, η στάση τους θα είναι «απολύτως ηθικά απαράδεκτη». Ωστόσο, η στάση των Εργατικών δεν είναι σαφής, καθώς η ηγεσία φέρεται ότι στηρίζει τις πρόωρες εκλογές και μάλιστα σύντομα, όμως οι βουλευτές προτιμούν να συνεχιστεί η συζήτηση για τον νομοσχέδιο, καθώς θα επιχειρήσουν να περάσουν τροπολογίες για δεύτερο δημοψήφισμα και παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις προηγούμενες ψηφοφορίες μάλιστα απουσίαζαν, καθιστώντας ανέφικτη την πλειοψηφία των 2/3.

Μάλιστα, ο Μπόρις Τζόνσον έγραψε και επιστολή προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Έγραψα στον Τζέρεμι Κόρμπιν: Η Βουλή θα πρέπει να ολοκληρώσει το Brexit τώρα ή ένα νέο Κοινοβούλιο πρέπει να ολοκληρώσει το Brexit ώστε η χώρα να προχωρήσει», έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον στο twitter, όπου ανήρτησε και την επιστολή του.