Βρούτσης: «Εξισορροπείται από τη μείωση του συντελεστή η αύξηση εισφορών»

327
Βρούτσης: «Εξισορροπείται από τη μείωση του συντελεστή η αύξηση εισφορών»

Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο απάντησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

O υπουργός Εργασίας, μιλώντας στη Βουλή, έκανε λόγο για μια «τομή» που «αφήνει πίσω τον νόμο Κατρούγκαλο» και παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάννης Βρούτσης εξήγησε ότι «δεν υπήρξε ποτέ «13η σύνταξη», αλλά ήταν ένα ένα προεκλογικό επίδομα, που πήγαινε στο να χειραγωγήσει την παραμονή των Εκλογών την ψήφο των συνταξιούχων».

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι η 13η σύνταξη στοιχίζει 2,3 δισεκατομμύρια ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε 970 εκατομμύρια, «άρα δεν πρόκειται για 13η σύνταξη».

Ακόμα, ο υπουργός Εργασίας απάντησε και στην κριτική της αύξησης των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, υπογραμμίζοντας ότι αυτή εξισορροπείται από την μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή.

Ειδικότερα, ο Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε πως ναι μεν είναι «αλήθεια  ότι αυξάνεται η εισφορά από τα 185 στα 210 ευρώ, ωστόσο «με την μείωση του συντελεστή φορολόγησης στο τέλος της ημέρας οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι κερδισμένοι.

«Ο φορολογικός συντελεστής πέφτει από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, το όφελος από αυτή τη ρύθμιση θα είναι 1.300, ενώ η επιβάρυνση θα είναι 400 ευρώ. Επομένως είναι σαφές πως κανείς δεν θίγεται. Και η αύξηση στα 210 ευρώ σημαίνει  και υψηλότερη σύνταξη».

Επίσης, αναφέρθηκε στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία οδηγούν σε βελτίωση των συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια δουλειάς αλλά και σε αυξήσεις που δίνονται σε επικουρικές συντάξεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι έκανε αναφορά στους σημερινούς εργαζόμενους, ήτοι τους μελλοντικούς συνταξιούχος, ξεκαθαρίζοντας ότι με αυτή τη μεταρρύθμιση θα πάρουν σύνταξη.

«Όλοι οι σημερινοί  εργαζόμενοι και οι  αυριανοί  συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση χωρίς αστερίσκους, όλοι όσοι θα βγουν με αυτόν το νόμο στη σύνταξη δεν θα έχουν προσωπική διαφορά. Μη βλέπουμε μόνο την γενιά των σημερινών συνταξιούχων αλλά και την γενιά των αυριανών συνταξιούχων που σήμερα είναι εργαζόμενοι.  Αυτό εκπέμπει ένα μήνυμα  ελπίδας. Στο ερώτημα που έκαναν πολλοί εργαζόμενοι αν θα πάρουν σύνταξη η απάντηση είναι ναι θα πάρεις σύνταξη», υπογράμμισε.

Από εκεί πέρα, επανέλαβε ότι  το 2021 το 80% των νέων συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά, ενώ υπογράμμισε πως το αποτέλεσμα της αναλογιστικής μελέτης είναι 100% αξιόπιστο, ενώ σημείωσε πως το 0.5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το 2070 θα πηγαίνει υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.