Βρούτσης στον Αυτιά: Έτσι θα δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ

647
Βρούτσης στον Αυτιά:Έτσι θα πάρετε τα 800 ευρώ και τον Μάιο

Η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων είναι στο επίκεντρο
με κάθε τρόπο για αυτόν τον λόγο η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να καλύπτει μισθούς και εισφορές, όπως είπε ο Γιάννης Βρούτσης στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τόνισε ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να καλύπτει τους εργαζόμενους σε επίπεδο μήνα πλέον και όχι 45 ημερών.

«Καλύπτουμε και τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές», επεσήμανε ο Γιάννης Βρούτσης.

Η εγκύκλιος και το έντυπο που υπέγραψε ο υπουργός και θα δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, περιέχουν όλα τα αδύναμα σημεία της προσπάθειας της Κυβέρνησης τα οποία επιλύονται πλέον.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μπουν στην «Εργάνη» να κάνουν διορθώσεις, ώστε να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.

«Θα αντιμετωπίσουμε τις αδικίες και τα προβλήματα. Οι επιστήμονες πήραν στο ακέραιο τα 600 ευρώ. Υπήρξε μια μικρή αστοχία με κάποιες διπλές καταβολές, οι οποίες θα επιστραφούν», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που δημοσιεύτηκε ενσωματώνει μια διάταξη που έρχεται για πρώτη φορά η οποία θα λύνει τη συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων που προέκυψαν, είπε ακόμα ο υπουργός.

Ασφαλιστική ενημερότητα 

Αναφορικά με το ζήτημα της γραφειοκρατίας για την ασφαλιστική ενημερότητα ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι λύνεται με τη νέα μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε.

«Λύσαμε τις 66.000 περιπτώσεις συντάξεων χηρείας, οι υπόλοιπες λύνονται τώρα. Μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ψηφίσαμε, λύνουμε οριστικά  ένα πρόβλημα δεκαετιών. Όλοι θα παίρνουν στο σπίτι τους την ασφαλιστική ενημερότητα», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Θα υπάρξει μόνο μια εξαίρεση για κάποιες ειδικές κατηγορίες, ωστόσο 1.500.000 ασφαλισμένοι δεν θα ταλαιπωρούνται πια με τη γραφειοκρατία.

H ψηφιακή σύνταξη και το εφάπαξ

«Ανατρέχουμε στις παλιές συντάξεις που εκκρεμούν. Οι δικαιούχοι θα κάνουν αίτηση στον ΑΤΛΑ» και θα πάρουν ψηφιακά τις συντάξεις που εκκρεμούν.

«Ενοποιήσαμε όλους τους φορείς κάτω από τον e-ΕΦΚΑ. Από τον Μάιο και μετά, η κύρια σύνταξη θα πληρώνεται μαζί με το εφάπαξ και την επικουρική.», επεσήμανε στη συνέχεια λέγονται πως προβλέπεται οι πληρωμές να γίνουν στα τέλη Αυγούστου.

Οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ και τα πρόστιμα προβλέπονται

Στη δεύτερη φάση, τη φάση της επανεκκίνησης, στο επίκεντρο είναι η προστασία τους εργαζομένου, κάτι που είναι ευθύνη της επιχείρησης, όπως λέει ο υπουργός.

Το ΣΕΠΕ θα κάνει ελέγχους σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και το πρόστιμο θα μπαίνει επί τόπου.

Τα πρόστιμα αυτά αφορούν τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, τα τετραγωνικά και τα άτομα που βρίσκονται στην επιχείρηση.

«Δεν έχουμε τη λογική τιμωρητικής αντιμετώπισης, θέλουμε οι εργοδότες να προστατέψουν τους εργαζόμενους και να τηρήσουν τα μέτρα, τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης».

Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι οι προτάσεις που ακούγονται εξετάζονται από την κυβέρνηση και το θέμα με τις μάσκες θα λυθεί εν ευθέτω χρόνω.

«Με απόλυτη επιτυχία κλείσαμε την πρώτη περίμετρο στο κομμάτι της υγείας», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας. 

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως η Κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη βάση στο ζήτημα του πολιτισμού.