Βρυξέλλες: Αναβολή Brexit μέχρις τις 31 Οκτωβρίου 2019

93

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν να αναβληθεί το Brexit, επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Τουσκ, που προεδρεύει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, εξήγησε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι για να εξασφαλίσει και τη δική της συναίνεση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν διευκρίνισε για πόσο θα παραταθεί η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συμφωνήθηκε το διαζύγιο να αναβληθεί ως την 31η Οκτωβρίου 2019 και να υπάρξει επανεξέταση της απόφασης τον Ιούνιο.

Η παραμονή του ΗΒ στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ δεν θα ωφελούσε τη βρετανική οικονομία, κρίνει ο βρετανός ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ

Η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ωφελούσε τη βρετανική οικονομία, αφού θα περιόριζε τη δυνατότητά της να χαράσσει αυτόνομα εμπορική πολιτική και να συνάπτει ανεξάρτητα εμπορικές συμφωνίες, έκρινε το βράδυ της Τετάρτης [τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ώρα Ελλάδας] ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Η τελωνειακή ένωση δεν θα ωφελούσε μια μεγάλη οικονομία του μεγέθους του. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή λύση», τόνισε ο Χαντ τοποθετούμενος σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού,

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας είπε εξάλλου ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει εάν οι συνομιλίες που διεξάγει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με το Εργατικό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση), που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση, θα μπορέσουν να άρουν το αδιέξοδο γύρω από το Brexit.