Χ. Μπουτσικάκης: Θα προχωρήσει η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ στον Πόρο;

44

Εάν προτίθεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα με τα καλώδια στον Πόρο, με αφορμή το πρόσφατο δυστύχημα με το ελικόπτερο, ρωτά ο βουλευτής της ΝΔ, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, τον Κωστή Χατζηδάκη.

«Πρέπει να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό πρόβλημα με την ύπαρξη των καλωδίων στη συγκεκριμένη περιοχή, το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση επιδεικτικά αγνόησε», αναφέρει ο γαλάζιος βουλευτής και εξάρει την «άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού» και τη «συντονισμένη δράση των συναρμόδιων φορέων που επέτυχαν τη ταχύτατη επιδιόρθωση των βλαβών και την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος».

Σύμφωνα με τον ίδιο μοναδική λύση είναι η υπογειοποίηση- υποβρυχειοποίηση των καλωδίων, παρά το κόστος και το χρόνο που απαιτεί η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου. «Προτίθεται το Υπουργείο να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, και εάν ναι πόσο άμεσα δύναται να υλοποιηθεί το παραπάνω έργο;», ρωτά χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτσικάκης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η πτώση του ελικοπτέρου στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Γαλατά και τον Πόρο, κατόπιν πρόσκρουσης σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, οδήγησε στον τραγικό θάνατο και των τριών επιβαινόντων σε αυτό.

Συγχρόνως, από την πρόσκρουση στα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ με αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο νησί.

Η άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και η συντονισμένη δράση των συναρμόδιων φορέων επέτυχαν την ταχύτατη επιδιόρθωση των βλαβών και την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρέπει ωστόσο να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό πρόβλημα με την ύπαρξη των καλωδίων στη συγκεκριμένη περιοχή, το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση επιδεικτικά αγνόησε.

Μολονότι δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί τα ακριβή αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου, προκύπτει ότι, ήδη από το Μάιο του 2018, ο τότε Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων είχε επισημάνει εγγράφως την επικινδυνότητα των καλωδίων και ζητούσε τουλάχιστον την τοποθέτηση ειδικών ανακλαστήρων, ώστε οι πιλότοι να προειδοποιούνται για την παρουσία τους (Τα Νέα, Πόρος: Σήμα κινδύνου από το 2018 για τα καλώδια, Τετάρτη 21-8-2019).

Οριστική λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δώσει η υπογειοποίηση – υποβρυχιοποίηση των καλωδίων, παρά το κόστος και το χρόνο που απαιτεί η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα:

– Προτίθεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα μέσω της υπογειοποίησης– υποβρυχιοποίησης των καλωδίων; Και εάν ναι, πόσο άμεσα δύναται να υλοποιηθεί το παραπάνω έργο;»