Χαμόγελα ελληνικής αποστολής στο Νταβός: Πλήρης αντιστροφή κλίματος, στήριξη ελληνικών θέσεων

177

Με έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, καθώς η χώρα μας πρωτοστάτησε στα περισσότερα «πηγαδάκια» των συμμετεχόντων.

Μάλιστα, κυρίως για την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίστηκε ως ένα θετικό παράδειγμα ως προς την εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης εστίασε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το διεθνές ντεμπούτο της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι θέσεις της για την κλιματική αλλαγή, ένα από τα βασικότερα - αν όχι το βασικότερο - που συζητείται στο Νταβός, αλλά και οι γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον 21ο αιώνα όπου το δίπολο ΗΠΑ - Κίνας θα επηρεάσει άμεσα και την ΕΕ, επισκίασε ως κάποιον βαθμό άλλες, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, τοποθετήσεις.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες της ΕΕ ώστε οι ανισότητες και η κλιματική αλλαγή να απολέσουν προκλήσεις που θα επιλυθούν μαζί.

Στην τρίτη ημέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ήταν έντονη και διαρκής και η παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ μαζί με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φράνς Τίμερμανς και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, υπογράμμισε ότι το σχέδιο της Κομισιόν για μια «πράσινη συμφωνία» δεν αποτελεί ουτοπία, καθώς " από την εποχή που δημιουργήσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζουμε συνέχεια φιλόδοξους στόχους".

Την ίδια ημέρα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο , τονίζοντας ότι είναι εκτός , όχι μόνο κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, αλλά και κοινής λογικής, το επιχείρημα της γείτονος να μην αναγνωρίζει στα νησιά το δικαίωμα για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.

Παράλληλα με τη συμμετοχή του σε διεθνή πάνελ, ο κ. Μητσοτάκης είχε και επαφές με επιχειρηματικούς παράγοντες με σκοπό να προσελκύσει επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός της χώρας έστειλε μήνυμα στην ΕΕ ώστε να υπάρξει ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός βοήθειας προς τις χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση στο μεταναστευτικό, αλλά και να υπάρξει μια νέα προσέγγιση για την οικονομία".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με την Ιβάνκα Τραμπ κατά τη διάρκεια γεύματος που παραχώρησε η Washington Post στο Νταβός.
Ο πρωθυπουργός είχε σύντομο τετ-α-τετ με την κόρη και σύμβουλο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία τον συνόδευσε στο θέρετρο των ελβετικών Άλπεων, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.