Χατζηδάκης: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο»

244
Χατζηδάκης: «Η Ελλάδα

Στο ρόλο της Ελλάδας στα θέματα Ενέργειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του Economist.

Παράλληλα, ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία και στην στήριξη από την Κυβέρνηση όλων των δημόσιων αλλά και ιδιωτικών πρότζεκτ.

Πέρα από τη ΔΕΗ που αποτελεί την μεγάλη προτεραιότητα του υπουργείου του για την οποία όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν τον ζηλεύουν και πολύ για το νέο του υπουργικό πόστο», ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στους άλλους τομείς του χαρτοφυλακίου του.

Όπως σημείωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα διαδραματίσει ρόλο καταλύτη για να ξεπεραστούν διάφορες εκκρεμότητες σε μεγάλα διεθνή έργα, όπως είναι ο αγωγός IGB που έχει να αντιμετωπίσει την επίλυση τεχνικών θεμάτων με την Βουλγαρία  αλλά και θέματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε ο νέος υφυπουργός, Γεράσιμος Θωμάς, ήταν η μεγάλη εμπειρία του στα ευρωπαϊκά θέματα δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει πολλά ανοικτά μέτωπα με τις Βρυξέλλες», ανέφερε ακόμα ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ακόμα, θα ενισχυθεί και θα προωθηθεί ο τομέας των συνεργασιών και με άλλα κράτη όπως η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.

Μάλιστα, στον τομέα αυτό αναφέρθηκε και στην σημασία που διαδραματίζει ο τερματισμός της απομόνωσης της Κρήτης από το ηπειρωτικό σύστημα και στην βούλησή του να προχωρήσει η μεγάλη και η μικρή διασύνδεση αλλά και να υπάρξει υποθαλάσσια σύνδεση με την Κύπρο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε για την δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει όλα τα μεγάλα ενεργειακά έργα (TAP, ΙGB, προώθηση IGI Poseidon, East Med) αλλά και τα έργα φυσικού αερίου πέραν από τον τερματικό σταθμό του LNG της Ρεβυθούσας.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στο έργα του FSRU στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στην υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα.

Ακόμα, ο Κωστής Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων που όπως είπε είναι ένας μαραθώνιος με μακροπρόθεσμα οφέλη και όχι κάτι που μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και την ανάπτυξη των εναλλακτικών καυσίμων.