Χατζηδάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εφήρμοσε στη ΔΕΗ τη δωρεάν ιδιωτικοποίηση»

36
Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ εφήρμοσε στη ΔΕΗ τη δωρεάν ιδιωτικοποίηση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εφήρμοσε στη ΔΕΗ τη χειρότερη μορφή ιδιωτικοποίησης, τη δωρεάν ιδιωτικοποίηση», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Παράλληλα, ο υπουργός εξήγησε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση συμφώνησε με την Τρόικα να χάσει σε πέντε χρόνια τους μισούς της πελάτες με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα.

«Στη ΔΕΗ, αυτό το οποίο συνέβη, και σχεδιασμένο να ήταν από τους ανταγωνιστές της επιχείρησης για να πάει φούντο η ΔΕΗ, δεν θα μπορούσε να έχει γίνει. Επομένως στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον «Real FM».

«Επί ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρήθηκε δύο φορές ιδιωτικοποίηση κάποιων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τη δεύτερη φορά μάλιστα χωρίς κατώφλι, δηλαδή, θεωρητικά και με 1 ευρώ θα μπορούσε κανείς να κάνει προσφορά, και δεν εμφανίστηκε κανείς αγοραστής.

Και δεν εμφανίστηκε διότι έχει απαξιωθεί η επιχείρηση και προφανώς έχουν απαξιωθεί και οι λιγνιτικές μονάδες, που επιχειρήθηκε να πουληθούν.

Αυτή είναι η κατάσταση και αυτή την κατάσταση έχω να διαχειριστώ. Και θα περίμενα από το ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά σ' αυτά τα τραγικά χάλια που μας κληρονόμησε, να έχει μια κάπως μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Σε ερώτηση για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα εφαρμοστεί στην επιχείρηση, ο υπουργός τόνισε ότι οι αποχωρήσεις θα είναι στοχευμένες καθώς θα αφορούν εκείνους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και αυτούς που στο νέο πλάνο της εταιρείας, λόγω της εξέλιξης των πραγμάτων προς τη μετά-λιγνίτη εποχή, τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ., δεν θα είναι αναγκαίοι για την επιχείρηση.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο υπουργός ανέφερε ότι έγιναν πολλά και διαφορετικά κατά συρροή λάθη όλα αυτά τα χρόνια, τα χρέη προς τη ΔΕΗ είναι περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και από που πραγματικά μπορεί να προσδοκά να εισπράξει η επιχείρηση, ενώ τα μισά τα οφείλουν πλουσιότεροι άνθρωποι.

Δηλαδή, 60.000 άνθρωποι χρωστάνε 800 εκατομμύρια «Υπάρχουν πάρα πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές, μεγάλα ψάρια, που παριστάνουν τους φτωχούς, ενώ δεν είναι. Και η ΔΕΗ θα δώσει προτεραιότητα στην είσπραξη των οφειλών από αυτούς τους ανθρώπους, διότι δεν γίνεται να κρύβονται άνθρωποι για να μην πληρώνουν τα τιμολόγιά τους και την ίδια στιγμή, επειδή η ΔΕΗ δεν έχει τι να κάνει, να στρεφόμαστε προς τους καταναλωτές και να τους λέμε ελάτε να καλύψετε», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός ανέφερε, τέλος, ότι θα περίμενε από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ «να πουν μια κουβέντα για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και για τον Κωστή Χατζηδάκη, για το ότι αυτή η Κυβέρνηση, για να στηρίξει τη ΔΕΗ και τη ρευστότητά της, έρχεται και καταργεί τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, στις οποίες η ΔΕΗ υποχρεούται να πουλάει κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της», υπενθυμίζοντας ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ έχασε -προς όφελος των ανταγωνιστών της, των μεγάλων συμφερόντων για τα οποία ξιφουλκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ- πάνω από 600 εκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια».