Χατζηδάκης: «Όσοι έχουν καταβάλει αίτηση για σύνταξη θα πάρουν και αναδρομικά»

149
Στις εκκρεμείς συντάξεις, τις επικουρικές και τους μακροχρόνια άνεργους αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. Σχετικά με το ζήτημα για την καταβολή των εκκρεμών συντάξεων ο υπουργός Εργασίας έσπευσε να ενημερώσει ότι θα καλυφθούν πρώτα οι κύριες και μετά οι επικουρικές συντάξεις, ενώ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως στόχος είναι να ξεκινήσουν αμέσως οι καταβολές της εθνικής σύνταξης και για τον λόγο αυτό έρχεται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή. Επίσης, ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, διευκρίνισε ότι όσοι ήδη έχουν υποβάλει αίτηση για σύνταξη θα πάρουν και αναδρομικά. «Πάμε δυνατά με την ομάδα έργου και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ για να επιταχυνθεί η διαδικασία», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας πως «θα γίνει μια παράλληλη εργασία και για τις επικουρικές». «Σε περίπου δυο μήνες από σήμερα, ίσως και λίγο παραπάνω, θα δοθεί η εθνική σύναξη σε όσους έχουν καταβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση», ανέφερε ο υπουργός. Οι μακροχρόνια άνεργοι Για το θέμα με τα διαφορετικά στοιχεία για την ανεργία που δίνουν η ΕΛΣΤΑΤ και ο ΟΑΕΔ, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως «λαμβάνουμε υπόψιν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ». Ακόμα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι «έχει ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός του ΟΑΕΔ και έχουμε λάβει την απόφαση να είναι αυτός που θα σηκώσει το βάρος των επιδοτούμενων προγραμμάτων». «Τους τελευταίους 11 μήνες έχουν δοθεί κονδύλια αναγκαία για τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους και έχουν αυξηθεί τα κονδύλια», διευκρίνισε ο υπουργός λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα δεν είναι ούτε Σουηδία, ούτε Ελβετία, αλλά παρά τις δυσκολίες έχει δοθεί ένα πρωτοφανές ποσό για τη στήριξή τους», λόγω κορωνοϊού. Ακόμα, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «χρειάζεται ένας εξορθολογισμός για το ποιοι παίρνουν τα χρήματα» και με αυστηρό τόνο δήλωσε πως έχουν συσταθεί ομάδες που δουλεύουν για το πώς θα γίνεται η αξιοποίηση των χρημάτων από τα προγράμματα κατάρτισης. Επίσης, ανέφερε ότι «αναβαθμίζονται oι υπηρεσίες, του υπουργείου για την εξυπηρέτηση των πολιτών» με ιστοσελίδες, τηλεφωνικά κέντρα και ΚΕΠ. «Από τότε που ξεκίνησε ο κορωνοϊός έχει γίνει τεράστια προσπάθεια για να λειτουργήσει το πρόγραμμα των αναστολών εργασίας, λειτούργησε αμέσως και τον Φλεβάρη βάλαμε να γίνεται προαναγγελτικά η δήλωση». Την ίδια ώρα ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θέμα μείωσης των συντάξεων, ούτε αλλαγής των ορίων ηλικίας» και σημείωσε ότι «κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σέβεται τις αποφάσεις του δικαστηρίου» Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις είπε πως είναι «προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας» και ανέφερε ότι «μόνο για τις επικουρικές συντάξεις και μόνο για τους νέους, ο ασφαλισμένος θα δημιουργεί έναν ατομικό «κουμπαρά» και θα μπορεί να διαμορφώνει το ύψος της σύνταξής του. Αυτό ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στις εκκρεμείς συντάξεις, τις επικουρικές και τους μακροχρόνια άνεργους αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Σχετικά με το ζήτημα για την καταβολή των εκκρεμών συντάξεων ο υπουργός Εργασίας έσπευσε να ενημερώσει ότι θα καλυφθούν πρώτα οι κύριες και μετά οι επικουρικές συντάξεις, ενώ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως στόχος είναι να ξεκινήσουν αμέσως οι καταβολές της εθνικής σύνταξης και για τον λόγο αυτό έρχεται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή.

Επίσης, ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, διευκρίνισε ότι όσοι ήδη έχουν υποβάλει αίτηση για σύνταξη θα πάρουν και αναδρομικά.

«Πάμε δυνατά με την ομάδα έργου και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ για να επιταχυνθεί η διαδικασία», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας πως «θα γίνει μια παράλληλη εργασία και για τις επικουρικές».

«Σε περίπου δυο μήνες από σήμερα, ίσως και λίγο παραπάνω, θα δοθεί η εθνική σύναξη σε όσους έχουν καταβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση», ανέφερε ο υπουργός.

Οι μακροχρόνια άνεργοι

Για το θέμα με τα διαφορετικά στοιχεία για την ανεργία που δίνουν η ΕΛΣΤΑΤ και ο ΟΑΕΔ, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως «λαμβάνουμε υπόψιν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ».

Ακόμα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι «έχει ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός του ΟΑΕΔ και έχουμε λάβει την απόφαση να είναι αυτός που θα σηκώσει το βάρος των επιδοτούμενων προγραμμάτων».

«Τους τελευταίους 11 μήνες έχουν δοθεί κονδύλια αναγκαία για τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους και έχουν αυξηθεί τα κονδύλια», διευκρίνισε ο υπουργός λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα δεν είναι ούτε Σουηδία, ούτε Ελβετία, αλλά παρά τις δυσκολίες έχει δοθεί ένα πρωτοφανές ποσό για τη στήριξή τους», λόγω κορωνοϊού.

Στη συνέχεια, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «χρειάζεται ένας εξορθολογισμός για το ποιοι παίρνουν τα χρήματα» και με αυστηρό τόνο δήλωσε πως έχουν συσταθεί ομάδες που δουλεύουν για το πώς θα γίνεται η αξιοποίηση των χρημάτων από τα προγράμματα κατάρτισης.

Επίσης, ανέφερε ότι «αναβαθμίζονται oι υπηρεσίες, του υπουργείου για την εξυπηρέτηση των πολιτών» με ιστοσελίδες, τηλεφωνικά κέντρα και ΚΕΠ.

«Από τότε που ξεκίνησε ο κορωνοϊός έχει γίνει τεράστια προσπάθεια για να λειτουργήσει το πρόγραμμα των αναστολών εργασίας, λειτούργησε αμέσως και τον Φλεβάρη βάλαμε να γίνεται προαναγγελτικά η δήλωση».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θέμα μείωσης των συντάξεων, ούτε αλλαγής των ορίων ηλικίας» και σημείωσε ότι «κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σέβεται τις αποφάσεις του δικαστηρίου»

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις είπε πως είναι «προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας» και ανέφερε ότι «μόνο για τις επικουρικές συντάξεις και μόνο για τους νέους, ο ασφαλισμένος θα δημιουργεί έναν ατομικό «κουμπαρά» και θα μπορεί να διαμορφώνει το ύψος της σύνταξής του. Αυτό ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».