Χιλιάδες ιδιοκτήτες προ των πυλών της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας

207
Χιλιάδες ιδιοκτήτες προ των πυλών της κατάσχεσης της α΄ κατοικίας

Σε αδιέξοδο θα βρεθούν μέσα στους επόμενους μήνες χιλιάδες δανειολήπτες, καθώς τα πρώτα μηνύματα από τη ρύθμιση της πρώτης κατοικίας δείχνουν ότι πολλοί δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Η Κυβέρνηση αναμένεται να βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς η ρύθμιση των δανείων για την προστασία της α΄ κατοικίας θα είναι η τελευταία και οι όροι που τίθενται είναι ανέφικτοι για χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Συνεπώς, το επόμενο βήμα θα είναι η κατάσχεση! Τα πρώτα στοιχεία της Επιτροπής Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είναι ενθαρρυντικά ως προς την ανταπόκριση των ιδιοκτητών, ωστόσο, φαίνεται ότι η εξέταση των αιτήσεων από τις τράπεζες γίνεται "με ρυθμούς χελώνας". Επιπλέον, εκτιμάται ότι μέσα στους επόμενους μήνες λόγω των φορολογικών βαρών, χιλιάδες ιδιοκτήτες δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και θα δουν την πρώτη κατοικία τους να βγαίνει στο "σφυρί".

Στη σχετική πλατφόρμα έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα περίπου 90.000 ενδιαφερόμενοι, ενώ οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση ανέρχονται σε περίπου 18.000.

Σημειώνεται ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας εντάσσονται προς ρύθμιση στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν εγγεγραμμένη σχετική υποθήκη.

Το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία της πλατφόρμας θέτει ως καταληκτική ημερομηνία την 31 Δεκεμβρίου 2019 και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων, θα δεχθεί περίπου 180.000 αιτήματα από "κόκκινους" δανειολήπτες, εκ των οποίων οι 50.000 είναι επιχειρηματίες και επαγγελματίες που έλαβαν δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία τους.

Το πλήρες ηλεκτρονικό φακέλωμα των δανειοληπτών αποτελεί το πρώτο βήμα, ενώ για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση δεν πρέπει να έχει πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη των 250.000 ευρώ, ή, αν πρόκειται για επαγγελματικό δάνειο άνω των €175.000.

Ακόμα, το ύψος του ληξιπρόθεσμου δανείου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα να ανέρχεται έως €12.500 αν πρόκειται για 1 άτομο, έως €21.000 για 2 άτομα, έως €26.000 για 3 άτομα, έως €31.000 για 4 άτομα και έως €36.000 εφόσον διαμένουν 5 άτομα.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει η υπόλοιπη περιουσία να υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ.