Χοιρινή πανσέτα με πουρέ ρεβιθιού

91
Χοιρινή πανσέτα με πουρέ ρεβιθιού

Μερίδες: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 20'
Χρόνος μαγειρέματος: 1:50'

Υλικά

12 μεσαίες πανσέτες χωρίς κόκαλο
1 κουταλάκι σούπας θυμάρι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 κουταλάκια σούπας ξίδι βαλσαμικό
2 κουταλάκια σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλάκι σούπας μέλι
1 φλιτζανάκι του καφέ γλυκό Μοσχάτο κρασί

Για τον πουρέ ρεβιθιού

400 γραμμάρια ρεβίθια βρασμένα καλά
3 κουταλάκια σούπας ταχίνι
1 νεροπότηρο ζωμό λαχανικών
1 κουταλάκι γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά
χυμό από 1 λεμόνι
100 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε μια μαρινάδα για τις πανσέτες: ρίχνετε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη σάλτσα σόγιας και το μέλι. Προσθέτετε το κρασί και τα χτυπάτε όλα μαζί να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.

Παίρνετε ένα πλαστικό δοχείο, λίγο βαθύ, και στρώνετε μια σειρά από πανσέτες στριμωχτά. Τις περιχύνετε με το μισό μίγμα της μαρινάδας και τις πασπαλίζετε με το μισό θυμάρι.

Τοποθετείτε από πάνω τις υπόλοιπες πανσέτες, αδειάζετε το υπόλοιπο μίγμα και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο θυμάρι. Αφήνετε να μαριναριστούν τουλάχιστον για 2-3 ώρες να πάρουν τα αρώματα των υλικών.

Όσο οι πανσέτες μαρινάρονται ετοιμάζετε τον πουρέ ρεβιθιού. Πολτοποιείτε σε δύο δόσεις τα ρεβίθια στο μπλέντερ σας μέχρι να γίνουν πουρές προσθέτοντας και λίγο ζωμό λαχανικών όποτε είναι απαραίτητο.

Μαζεύετε τον πουρέ ρεβιθιού σε ένα μπολ και στη συνέχεια τον περνάτε από τη σήτα για να γίνει βελούδινος. Προσθέτετε το ταχίνι, το χυμό του λεμονιού και αρχίζετε να το δουλεύετε ανακατεύοντας με ένα κουτάλι ή με το σύρμα.

Ρίχνετε το κύμινο, την πάπρικα και το γιαούρτι. Ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αλατίζετε και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα. Αν το μίγμα σας είναι πολύ πηχτό, προσθέτετε λίγο ζωμό λαχανικών μέχρι το μίγμα σας να γίνει ένας αφράτος πουρές. Τον διατηρείτε χλιαρό.

Ψήνετε τις πανσέτες σε αντικολλητικό τηγάνι ή στη σχάρα του φούρνου σας μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές. Πού και πού τις περιχύνετε με τη μαρινάδα που έχετε κρατήσει. Σερβίρετε στα πιάτα από δύο πανσέτες και γαρνίρετε με τον πουρέ ρεβιθιού.