Χωρίς ειδοποίηση θα ανοίγουν οι τραπεζικές θυρίδες: Ποιες περιπτώσεις θα αφορά

132

Άνοιγμα των θυρίδων χωρίς προειδοποίηση θα προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που πρόκειται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών για όσους χρωστούν στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το υπουργείο περιμένει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προκειμένου αφενός να ορίσει το όριο της οφειλής πάνω από το οποίο θα ανοίγει η θυρίδα, και αφετέρου να εντοπιστούν τυχόν νομικά εμπόδια στο σχέδιο αυτό που έχει ως στόχο να εντοπίσει τους οφειλέτες που ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν επιλέγουν να μην το κάνουν διατηρώντας σε θυρίδες καταθέσεις, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν το υπουργείο Οικονομικών για το περιεχόμενο των εν λόγω θυρίδων, και το περιεχόμενο θα κατάσχεται, εάν εξυπηρετεί το Δημόσιο.

Έως τώρα οι θυρίδες μπορούσαν να ανοίξουν, μόνο με δικαστική απόφαση και παρέμβαση εισαγγελέα, σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα.

Το πρώτο βήμα για την αλλαγήτου υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου.

Οι τράπεζες στο εξής θα ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές, όταν δέχονται σχετικό αίτημα, αν ο φορολογούμενος ή η επιχείρηση διατηρεί καταθετικό λογαριασμό πρώτης ζήτησης, καταθετικό προθεσμιακό, χορηγητικό, επενδυτικό, λογαριασμό πληρωμών ή θυρίδα.