Χωρίς καμία ισχύ τα προεδρικά διατάγματα για τις Αλλαγές στη Δικαιοσύνη

264
Χωρίς καμία ισχύ τα προεδρικά διατάγματα για τις Αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Τα δύο σχέδια προεδρικών διαταγμάτων, τα οποία αφορούσαν την επιλογή του προέδρου και του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου απέστειλε στην Κυβέρνηση η νομική υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι, από την στιγμή που δεν υπεγράφησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, δεν έχουν οποιαδήποτε νομική ισχύ και επομένως δεσμευτικό χαρακτήρα για τη νέα Kυβέρνηση.

Στις 31 Μαΐου, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε ανακοινώσει ότι η Kυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για την ηγεσία της Δικαιοσύνης ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου την Ειρήνη Καλού και για εισαγγελέα την Δήμητρα Κοκοτίνη.

Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν επιλεγεί η Ευαγγελία Νίκα, ο Κωνσταντίνος Κουσούλης και ο Δημήτριος Μακρής.

Την 1η Ιουλίου θα έπρεπε ο Προκόπης Παυλόπουλος να αποφασίσει αν θα υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για την επιλογή της νέας ηγεσίας.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν το είχε πράξει, αφήνοντας να διαφανεί ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στις υπογραφές για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, που είχαν «πυροδοτήσει» νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στην τότε Κυβέρνηση Τσίπρα και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να εκκινήσει τις διαδικασίες από το μηδέν και να προχωρήσει στην επιλογή νέων ανώτατων δικαστών.