Χωρίς Κάστρο η Κούβα μετά από 59 χρόνια: Νέος πρόεδρος ο Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ

99

Νέος πρόεδρος της Κούβας εξελέγη ο Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της κουβανικής κυβέρνησης, ο Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, εξελέγη για να διαδεχθεί τον απερχόμενο Πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, βάζοντας τέλος σε σχεδόν έξι δεκαετίες εξουσίας των αδελφών Κάστρο στο νησί, ανακοίνωσαν την Πέμπτη τα μέσα ενημέρωσης.

Ο διορισμός του, που επικυρώθηκε από την Εθνοσυνέλευση της χώρας δείχνει τέλος στα 59 χρόνια της διακυβέρνησης των αδερφών Κάστρο. Μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ διαδέχεται τον Ραούλ Κάστρο στην ηγεσία της χώρας.

Καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, ο 57χρονος Ντίαζ-Κανέλ, όπως αναμενόταν, ψηφίσθηκε από τους βουλευτές για ανανεώσιμη πενταετή προεδρική θητεία με 603 ψήφους από τις 604, δηλαδή με ποσοστό 99,83%, σύμφωνα με την επίσημη κουβανική ιντερνετική πύλη Cubadebate.

Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, δεσμεύτηκε ότι «η επανάσταση θα συνεχιστεί».

Ο 57χρονος Ντίας-Κανέλ έπλεξε το εγκώμιο του Ραούλ Κάστρο, τονίζοντας ότι παραμένει ηγέτης της κουβανικής επανάστασης.

«Η εντολή που δόθηκε από τον λαό σε αυτήν την Εθνοσυνέλευση είναι να συνεχίσει την κουβανική επανάσταση σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή (…) στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του οικονομικού μοντέλου» είπε, στην πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους. Δεσμεύτηκε επίσης ότι «θα αλλάξει ό,τι χρειάζεται να αλλαχθεί», ενώ ταυτόχρονα θα υπερασπιστεί και θα «τελειοποιήσει» την επανάσταση.

Σε ένα προφανές μήνυμα προς τις ΗΠΑ, είπε ότι η Αβάνα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο «με όσους μας αντιμετωπίζουν ισότιμα» και τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική δεν θα αλλάξει και ο ίδιος δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τις αρχές του.