Αδιέξοδο: Χωρίς συμφωνία η συνάντηση τραπεζών - κυβέρνησης τον νέο νόμο Κατσέλη

143

Χωρίς συμφωνία για το νομικό πλαίσιο προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη ολοκληρώθηκε η συνάντηση των τραπεζιτών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι ιδιαίτερα σκληρές, καθώς η κυβέρνηση ποντάρει πολλά προεκλογικά στη διατήρηση ενός πλαισίου που θα δίνει την αίσθηση ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

Παρ’ όλα αυτά, η παράταση που είχε δοθεί για το νόμο Κατσέλη λήγει στο τέλος του μήνα και πλέον τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά.

Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες οι επαφές μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες με σκοπό να έχουν ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η ετυμηγορία των πιστωτών, αφού τα ζητήματα των τραπεζών είναι πρώτα στη λίστα των προαπαιτούμενων για αν επιστραφούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από τις τράπεζες οι διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική) και καθώς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νικόλαος Καραμούζης και ο Θοδωρής Καλαντώνης.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις σημειώνουν ότι η πιθανότητα να βρεθεί συμβιβαστική λύση είναι αυξημένη.

Ωστόσο, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο στην παρούσα φάση.